Βέλγιο: 90χρονη προσβλήθηκε ταυτόχρονα από δύο μεταλλάξεις κορωνοϊού

Μια 90χρονη από το Βέλγιο, που πέθανε από κορωνοϊό μολύνθηκε ταυτόχρονα με τις μεταλλάξεις Άλφα και Βήτα, όπως ανέφεραν ερευνητές.

 

Η μη εμβολιασμένη γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο OLV στην πόλη του Άαλστ μετά από μια πτώση της τον Μάρτιο, οπότε και βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

 

Ενώ τα επίπεδα οξυγόνου της ήταν αρχικά καλά, η κατάστασή της επιδεινώθηκε γρήγορα και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα.

 

Ωστόσο, σε εξετάσεις που της έγιναν βρέθηκε ότι η γυναίκα μετέφερε τόσο το στέλεχος Άλφα του ιού όσο και την μετάλλαξη Βήτα.

 

«Και οι δύο αυτές παραλλαγές κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο εκείνη την εποχή, οπότε είναι πιθανό ότι η γυναίκα μολύνθηκε με διαφορετικούς ιούς από δύο διαφορετικά άτομα», δήλωσε η μοριακή βιολόγος Anne Vankeerberghen από το νοσοκομείο OLV που ηγήθηκε της έρευνας.

 

«Δυστυχώς δεν ξέρουμε πώς μολύνθηκε».

 

Η Vankeerberghen είπε ότι ήταν δύσκολο να ειπωθεί, αν η ταυτόχρονη μόλυνση διαδραμάτισε ρόλο στην ταχεία επιδείνωση της ασθενούς.

 

Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε ιατρικό περιοδικό προς δημοσίευση, παρουσιάζεται σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τη μικροβιολογία και τις μολυσματικές ασθένειες.

 

Ενώ η Vankeerberghen είπε ότι δεν υπήρχαν «άλλες δημοσιευμένες περιπτώσεις» παρόμοιων λοιμώξεων, πρόσθεσε ότι το «φαινόμενο είναι πιθανώς υποτιμημένο».

 

Αυτό οφείλεται στα περιορισμένα τεστ για τις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία, είπε, ζητώντας αύξηση της χρήσης των PCR τεστ για τον εντοπισμό γνωστών μεταλλάξεων.

 

Τον Ιανουάριο, επιστήμονες στη Βραζιλία ανέφεραν ότι δύο άτομα είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα με δύο διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού, αλλά η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Ο Lawrence Young, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το να εντοπιστεί ένα άτομο μολυσμένο με περισσότερα από ένα στελέχη.

 

«Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί εάν η μόλυνση με πολλαπλές μεταλλάξεις επηρεάζει την κλινική πορεία του Covid-19 και αν αυτό με οποιονδήποτε τρόπο θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού», είπε.

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου: www.lifo.gr