Τσερνόμπιλ: Προβληματισμός για αντιδράσεις που ανιχνεύονται στα έγκατα του πυρηνικού εργοστασίου

Στις 26 Απριλίου 1986, ο τέταρτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Τώρα, 35 χρόνια μετά, τα πυρηνικά «κάρβουνα» που παραμένουν θαμμένα εντός του Τσέρνομπιλ, εγείρουν ερωτήματα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και τι διακυβεύεται.

Ουκρανοί επιστήμονες συνειδητοποίησαν πρόσφατα ότι το εναπομείναν καύσιμο που προκλήθηκε από την πυρηνική σχάση του ουρανίου, άρχισε να αντιδρά και πάλι σε ένα «απρόσιτο δωμάτιο» βαθιά μέσα σε μια κατεστραμμένη περιοχή του κλειστού εργοστασίου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αύξηση των μετρήσεων της δραστηριότητας των νετρονίων -ένα μετρήσιμο υποπροϊόν της πυρηνικής σχάσης του ουρανίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τα Προβλήματα Ασφάλειας των Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο της Ουκρανίας, στο πλαίσιο συζητήσεων σχετικά με την αποσυναρμολόγηση του αντιδραστήρα, τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει το περιοδικό Science.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ περιβάλλεται από μια τεράστια υποδομή που ονομάζεται Chernobyl New Safe Confinement (NSC).

Στο NSC, υπάρχουν εκατοντάδες αισθητήρες που παρακολουθούν όλο το εικοσιτετράωρο διάφορους δείκτες, όπως η ποιότητα του αέρα, και έχουν ανιχνεύσει αυξημένη δραστηριότητα νετρονίων κοντά στην αίθουσα που κατέρρευσε ο αντιδραστήρας και βρίσκεται η πυρηνική θράκα.

Πηγή άρθρου: www.cnn.gr