Τσαβούσογλου: Η Ε.Ε. να αναγνωρίσει τα λάθη της

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Η Άγκυρα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αναγνωρίσει τα λάθη της», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τις Βρυξέλλες να κατανοήσουν την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Μαξιμαλιστικά τα επιχειρήματα της Ελλάδας»

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην ισλαμική εφημερίδα Γενί Ακίτ, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια συζητώντας το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο ομοσπονδίας του Κυπριακού».

Ανέφερε, επίσης, ότι εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες, είναι και η Τουρκία έτοιμη, ενώ υποστήριξε πως οι αντιρρήσεις της Ελλάδας για τις έρευνες του Oruc Reis δεν έχουν αξία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως τυχόν αρνητική για την Άγκυρα απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα βλάψει την Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε εκ νέου «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας και τόνισε ότι οι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, βρίσκονται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σημείωσε ότι «το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής. Ούτε εμείς, ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση».

Για τα Βαρώσια, είπε ότι «εμείς πιστεύουμε πως θα ξεκινήσει μια νέα εποχή που θα ωφελήσει όλους ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Η Τουρκία ζητεί εξηγήσεις από Ε.Ε., Γερμανία και Ιταλία

Τη Δευτέρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας, καθώς και τον Γερμανό επιτετραμμένο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απόπειρα ελέγχου, ανοιχτά της Λιβύης, σε τουρκικό πλοίο που κρίθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Η Άγκυρα επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στους απεσταλμένους των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ρώμης, ζητώντας εξηγήσεις και υποστηρίζοντας ότι η επιχειρούμενη έρευνα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι αμφισβητήσιμος ο σκοπός της επιχείρησης «Ειρήνη», σημειώνοντας πως πρόκειται για μεροληπτική επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας το «Der Spiegel», η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, η οποία συμμετέχει στην αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Βερολίνο: «Προβληματική από πολλές απόψεις» η συμπεριφορά της Άγκυρας

«Από πολλές απόψεις προβληματική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείσα για το επεισόδιο.

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών- βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, προειδοποίηση για επιβολή κυρώσεων σε όσους εμποδίζουν τον διάλογο στη Λιβύη απηύθυναν τη Δευτέρα η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, ΚΥΠΕ, Anadolu


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr