Τουρκία – Εστειλαν στη φυλακή ιδρυτικό στέλεχος του αντιπολιτευτικού κόμματος DEVA

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση, εν αναμονή της δίκης του, του Μετίν Γκιουρτζάν, ιδρυτικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) που κατηγορείται για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Αναλυτής

Ο Γκιουρτζάν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατιωτικός, στήριξε την ίδρυση του DEVA από τον Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό επί πρωθυπουργίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γκιουρτζάν είναι επίσης αναλυτής σε αμυντικά θέματα.

Το Anadolu μετέδωσε ότι η αστυνομία ρώτησε τον Γκιουρτζάν για τις επαφές που είχε με ξένους διπλωμάτες που εδρεύουν στην Αγκυρα. Το δικαστήριο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση χθες Δευτέρα ο Μπαμπατζάν είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Γκιουρτζάν και οι νομικοί σύμβουλοί του θα τον στηρίζουν «μέχρι τέλους». Το κόμμα δεν γνωρίζει ακόμη λεπτομέρειες της έρευνας, πρόσθεσε.

«Η δουλειά του Γκιουρτζάν βασίζεται σε ανοιχτές πηγές. Δεν έχει πρόσβαση σε κρατικά απόρρητα», τόνισε ο Μπαμπατζάν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης του DEVA είπε ότι η σύλληψη του συνεργάτη του ήταν μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την οικονομική κρίση.

Οικονομική κακοδιαχείριση

Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για την επιθετική μείωση των επιτοκίων, πολιτική που προωθεί ο πρόεδρος Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το DEVA, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020, συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 2%. Η δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του, του AKP, έχει πέσει σε χαμηλό πολλών ετών.

Οι Τούρκοι επικαλούνται ως βασικούς παράγοντες για αυτό την οικονομική κακοδιαχείριση.

Το DEVA και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα ζητούν εκλογές, όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: ΑΠΕΠηγή άρθρου: www.in.gr