Τουρκία: Ανακαλύφθηκε ανάγλυφο που πιθανότατα απεικονίζει τους ελληνοπερσικούς πολέμους του 5ου αι. π.Χ.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανάγλυφο στη βορειοδυτική Τουρκία που, όπως εκτιμούν, απεικονίζει μία πολεμική σκηνή μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αι. π.Χ.

 

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Kaan Iren, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη του Δασκυλίου, στη σημερινή πόλη Μπαντίρμα (Πάνορμος Κυζίκου), οι μορφές στο ανάγλυφο δείχνουν Έλληνες στρατιώτες κάτω από οπλές πολεμικών αλόγων.

 

Κατά τον ίδιο, το ανάγλυφο κατασκευάστηκε πιθανότατα για προπαγανδιστικούς λόγους κατά τη διάρκεια των πολέμων.

 

Ο Iren, ο οποίος εργάζεται στον χώρο των ανασκαφών στο Δασκύλιο με μια ομάδα 30 ατόμων, από τις 22 Ιουνίου, είπε επίσης ότι φέτος ανακάλυψαν τμήματα τοίχου από πέτρα και τούβλο που χρονολογούνται τον 8ο αιώνα π.Χ. 

 

«Από την τοιχοποιία του 8ου αι. π.Χ. που απέμεινε από τη Φρυγική εποχή, φέτος ανακαλύψαμε ένα τμήμα ύψους 4 μ. και μήκους 40 μ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τοίχος, που ήταν κατασκευασμένος από πέτρα και πλίνθινα τούβλα τα οποία διαλύθηκαν με την πάροδο του χρόνου, είχε ύψος 7 ή 8 μ.», ανέφερε ο Iren, του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman.

 

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τοίχος πλάτους 5 μ., χτίστηκε από τους αρχαίους Φρύγες για να προστατεύσουν το έδαφός τους. Η ανακάλυψη του ανάγλυφου κατά τις ανασκαφές εξέπληξε την ομάδα και θεωρήθηκε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της φετινής περιόδου.

 

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Anadolu/archaeology

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου: www.lifo.gr