Το Βερολίνο καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια

Το Βερολίνο καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια

Η γερμανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ να εξοικονομήσουν ενέργεια καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κίνηση που οδηγεί σε εκτόξευση των τιμών πάνω από τα 140 ευρώ η μεγαβατώρα ή 20% υψηλότερα από χθες.

Ο αναπληρωτής καγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η κατάσταση είναι «σοβαρή» και ότι «τώρα είναι η ώρα» οι εταιρείες και οι απλοί πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια και να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο. «Κάθε κιλοβατώρα βοηθά σε αυτή την κατάσταση», είπε σε μια έκκληση που δημοσιεύτηκε με τη μορφή βίντεο στο Twitter, σημειώνουν οι Financial Times.

Η ελεγχόμενη από το κράτος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom έχει περικόψει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία κατά 60% τις τελευταίες ημέρες, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Αλλά η Γερμανία λέει ότι η κίνηση είναι πολιτική.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενέργειας της Γερμανίας RWE ανέφερε μειωμένες ροές φυσικού αερίου την Πέμπτη. Οι προμήθειες προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 15% την Τετάρτη και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni είπε ότι το έλλειμμα επιδεινώθηκε την Πέμπτη. Η Σλοβακία ανέφερε μείωση 30% στις ροές. Εν τω μεταξύ, η αυστριακή εταιρεία ενέργειας OMV είπε ότι ενημερώθηκε από την Gazprom ότι οι όγκοι παράδοσης θα μειωθούν.

Οι περιορισμοί της ρωσικής προσφοράς ήρθαν καθώς οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας επισκέφθηκαν το Κίεβο την Πέμπτη, σε ένδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.Πηγή άρθρου: www.euro2day.gr