Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε την Τουρκία στη λίστα των χωρών που εμπλέκονται στη στρατολόγηση παιδιών

Συνεχίζοντας την τακτική του «μαστιγίου» και του «καρότου», με στόχο την σφιχτότερη πρόσδεση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε, για πρώτη φορά, την Τουρκία στη λίστα των χωρών που εμπλέκονται στη χρησιμοποίηση ανηλίκων ως στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ετήσια έκθεση του για την Εμπορία Ανθρώπων (TIP) «ανακάλυψε» (αρκετά χρόνια μετά την εμπλοκή της Άγκυρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία), ότι η Τουρκία παρείχε «απτή στήριξη» στη μονάδα «Σουλτάν Μουράντ», μια οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία στρατολογεί παιδιά για να πολεμήσουν στις τάξεις της.

Ένα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε επίσης στη χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει «ότι θα εργαστεί με την Άγκυρα» για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα.

«Όσον αφορά ιδίως την Τουρκία (…) είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται» σε αυτόν τον κατάλογο, εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Ως σημαντική περιφερειακή δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το ζήτημα, τη στρατολόγηση και χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη», πρόσθεσε.

Οι χώρες που μπαίνουν σε αυτή τη λίστα υπόκεινται σε περιορισμούς, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας αλλά και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, εκτός και αν εξαιρεθούν, με προεδρική απόφαση.

Απόδειξη ότι η κίνηση των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά μέτρο πίεσης προς την Άγκυρα αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτοί οι περιορισμοί θα επιβληθούν αυτομάτως στην Τουρκία, ούτε αν η ένταξή της σε αυτή τη λίστα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να αναλάβει η Άγκυρα την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν….

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters)

Πηγή άρθρου: www.902.gr