Το Λονδίνο ενέκρινε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Το Λονδίνο ενέκρινε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Φωτογραφία αρχείου/ Χαιρετισμός του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού, 19 Μαΐου 2017

Frank Augstein, μέσω AP

Ο Ασάνζ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση μέσα σε 14 ημέρες

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, έπειτα από μακρά δικαστική μάχη.

Η απόφαση έκδοσής του είχε ανακοινωθεί στις 20 Απριλίου και έμενε η υπογραφή της υπουργού Εσωτερικών για να υλοποιηθεί.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ για «κατασκοπία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

O ιστότοπος WikiLeaks εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου», προσθέτοντας πάντως ότι θα ασκήσει έφεση. Ο Ασάνζ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση μέσα σε 14 ημέρες. Αν και αυτή απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωσή του μέσω Twitter ανέφερε ο ιστότοπος WikiLeaks: «Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 ετών. Μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου και για τη βρετανική δημοκρατία. Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση».

 Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr