Το FBI απέτρεψε σχέδιο ανατροπής της πολιτειακής κυβέρνησης του Μίσιγκαν

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ένα σχέδιο ανατροπής της πολιτειακής κυβέρνησης του Μίσιγκαν, το οποίο περιελάμβανε την απαγωγή της κυβερνήτη Γκρέτσεν Ουίτμερ, τονίζοντας ότι τουλάχιστον έξι άτομα φέρονται να συνωμοτούσαν για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η Δημοκρατική κυβερνήτης της πολιτείας και συχνή επικρίτρια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών σκεπτικιστών σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβε για τον περιορισμό της, τα οποία ανατράπηκαν από έναν δικαστή την περασμένη εβδομάδα.  

Σύμφωνα με το FBI, οι έξι συνωμότες, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί, θα συνεργάζονταν με κάποια ένοπλη πολιτοφυλακή που δεν κατονομάζεται, ώστε να φέρουν σε πέρας το πολιτειακό πραξικόπημα. Αφού κατάφερναν να απαγάγουν την κυβερνήτη, θα προχωρούσαν σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας την εγκαθίδρυση του νέου «καθεστώτος».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού τον Απρίλιο και τον Μάιο, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις μπροστά από το τοπικό Καπιτώλιο, την έδρα του κοινοβουλίου της πολιτείας στην πόλη Λάνσινγκ, με αρκετούς μάλιστα από τους συγκεντρωμένους να οπλοφορούν και να επιδεικνύουν τα όπλα τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του FBI, τον Ιούνιο υπήρξαν ζυμώσεις στους κόλπους ορισμένων πολιτοφυλακών του Μίσιγκαν, σχετικά με το σενάριο ανατροπής των πολιτειακών αρχών «που παραβιάζουν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών». Στις σχετικές συνομιλίες που έλαβαν χώρα, αρκετά μέλη των πολιτοφυλακών μίλησαν «για δολοφονία τυράννων» ή για την «κατακρήμνιση» ενός εν ενεργεία κυβερνήτη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.    

Από τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες των έξι συνωμοτών που βρίσκονται στα χέρια του FBI, προκύπτει ότι οι συλληφθέντες σκόπευαν να εκτελέσουν το σχέδιο τους πριν την εκλογική μάχη της 3ης Νοεμβρίου. Το πιο «αισιόδοξο» σενάριο περιελάμβανε συγκέντρωση 200 ανδρών, οι οποίοι θα καταλάμβαναν το κτίριο του Καπιτωλίου και θα κρατούσαν ομήρους, μεταξύ των οποίων και την κυβερνήτη. Αν το σχέδιο αυτό δεν μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή, το «χτύπημα» θα γινόταν στο σπίτι της τελευταίας.

 

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, τα μέλη της πολιτοφυλακής που θα πολιορκούσαν το Καπιτώλιο ή το σπίτι της Ουίτμερ εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων σε διάφορες πολιτείες, με σκηνές από την εκπαίδευση τους να έχουν απαθανατιστεί.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr