Το ελληνικό χρέος στο στόχαστρο Βρυξελλών

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αποτελεί και βολιδοσκόπηση διαθέσεων της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η σημερινή, εφ’ όλης της ύλης, συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θεωρείται σημαντική και για τη χώρα μας, που βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχων για το εξιτήριο από την ενισχυμένη εποπτεία και για τα μετά το 2023 πλεονάσματα.

Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.», η Ελλάδα, με χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ και με πρωτογενές έλλειμμα καρφωμένο στο 7,2% του ΑΕΠ στα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι η οικονομία παραμένει ευάλωτη και πολύ εύκολα με μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ή με την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης φορολογικής πολιτικής μπορεί να μπει ξανά στο κάδρο και να βρεθεί με χρέος «μη βιώσιμο».

Ανάμεσα στα κυριότερα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση.

Πρώτο θέμα η οικονομική προσαρμογή και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Ευρωπαίος αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, παρά την αβεβαιότητα λόγω της εξάπλωσης της «Όμικρον» υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από την κρίση της πανδημίας απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν για πρώτη φορά πτυχές των δημοσιονομικών κανόνων που θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν, όπως για παράδειγμα ο τρόπος ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων.

Αρμόδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η έμφαση ως προς τους κανόνες θα μπορούσε να μετατοπιστεί στον ενστερνισμό και την εφαρμογή τους από τις εθνικές κυβερνήσεις μάλλον, παρά στην απειλή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην Ε.Ε.

Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί με τη διευρυμένη μορφή του Ecofin, με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ. Στόχος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ως τον Μάρτιο να υπάρχει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης.

Οι υπουργοί θα κάνουν έναν απολογισμό της επικύρωσης της αναθεωρημένης συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Μέχρι σήμερα, δεκαπέντε από τις δεκαεννέα χώρες της ευρωζώνης την έχουν επικυρώσει, πλην Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.

Θα μιλήσουν επίσης για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ιδίως τον τρόπο ολοκλήρωσης ενός συναινετικού, σταδιακού και χρονικά δεσμευτικού σχεδίου εργασίας για όλα τα εκκρεμή στοιχεία.

Θα γίνει ακόμα σύγκριση των πρόσφατων επιδόσεων της ευρωζώνης με αυτή των ΗΠΑ και άλλων οικονομιών, θα συμμετάσχει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν.

Στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα της φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών, με τα κράτη-μέλη να διοχετεύουν πλέον τη στήριξή τους σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και ιδίως στις «βιώσιμες» εταιρείες.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ευρωζώνη, η αφερεγγυότητα των εταιρειών παρέμεινε παραδόξως σε χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ωστόσο η διάκριση μεταξύ «βιώσιμων» και «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων είναι δύσκολη.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr