Το εκλογικό καλεντάρι του 2021 στην Ευρώπη : Oλες οι κρίσιμες μάχες – Ειδήσεις – νέα

Μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στη διάρκεια του 2021 ενδέχεται να αποδειχθούν σε θρίλερ με απρόβλεπτα αποτελέσματα και να ταρακουνήσουν το πολιτικό σκηνικό σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες δοκιμάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πώς o κορωνοϊός αλλάζει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς

Με μοναδική εξαίρεση τη μοναδική σταθερά που είναι η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία της Γερμανίας, στις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις, υπερισχύει ο παράγοντας της αβεβαιότητας. Οι εκλογές θα αποτελέσουν ουσιαστικά βαρόμετρο για το πώς οι ηγέτες διαχειρίστηκαν την υγειονομική κρίση, με ένα εκλογικό σώμα έντονα κουρασμένο από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, όπως επισημαίνει το Politico.

Πορτογαλία

Το εκλογικό καλεντάρι ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου οπότε η Πορτογαλία ψηφίζει για νέο πρόεδρο. Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον νυν κάτοχο του τίτλου και κεντροδεξιό πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα πάνω από 60%, ποσοστό ικανό για να κερδίσει και πάλι μια δεύτερη θητεία.

Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα

Ωστόσο δυο υποψήφιοι, η σοσιαλίστρια Άνα Γκόμες και ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα που ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα Chega («Αρκετά») τραβούν ιδιαιτέρως τα φώτα της δημοσιότητας. Η Γκόμες βρίσκεται γύρω στο 13% και ο Βεντούρα κοντά στο 10%. Σύμφωνα με αναλυτές η επίδοση του Βεντούρα θα αποτελέσει ένδειξη της στήριξης που έχει η Ακροδεξιά στη χώρα, η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται στο περιθώριο.

Δείτε επίσης

Ολλανδία

Μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ένας από τους πιο μακροχρόνιους ηγέτες στην Ευρώπη, διεκδικεί τέταρτη θητεία. Μολονότι στην πρώτη φάση της πανδημίας απέφυγε να επιβάλει αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή, τα επιδημιολογικά δεδομένα τον ανάγκασαν να αλλάξει ρότα, αποφασίζοντας καθολικό lockdown πέντε εβδομάδων και δυσαρεστώντας μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος. Η χώρα μετρά πάνω από 827.000 κρούσματα και περισσότερους από 11.670 νεκρούς.

Ο Μαρκ Ρούτε

Σήμερα ο Ρούτε βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής, παρόλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του 37 έδρες. Στο μεταξύ, το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς έρχεται δεύτερο με ποσοστό που μπορεί να του χαρίσει 24 έδρες, με το μεγαλύτερο ζητούμενο να αποτελεί -αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις- τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεδομένου ότι το 2017 ο Ρούτε είχε αποκλείσει συνεργασία με την Ακροδεξιά. Οι διαπραγματεύσεις τότε είχαν διαρκέσει 208 ημέρες!

Βουλγαρία

Στις 28 Μαρτίου έπειτα από πολλούς μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της ενδημικής διαφοράς της πολιτικής ελίτ με κύριο αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, η Βουλγαρία οδεύει σε βουλευτικές εκλογές.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

Ο Μπορίσοφ βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις με 28% με το Σοσιαλιστικό κόμμα με αρχηγό την Κορνέλια Νίνοβα έρχεται δεύτερη με ποσοστό 25%.

Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Μπορίσοφ είναι μεγάλη, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για τακτικές μαφίας και πλουτισμό την ώρα που ένας στους τρεις πολίτες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Ο ίδιος βλέποντας τα ποσοστά της Νίνοβα μια ανάσα από τα δικά του, στρέφει τα πυρά του στην αποτυχία του κόμματός της να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα όταν ήταν στην εξουσία, γεγονός που περιόρισε την πρόσβαση της χώρας στα κονδύλια της ΕΕ το 2008.

Σκωτία

Οι εκλογές για το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα διεξαχθούν εφέτος τον Μάιο και έρχονται στην κρίσιμη συγκυρία της μετά-Brexit πραγματικότητας, με την υλοποίηση της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας να θέτει εκ νέου την πρόκληση-απειλή της απόσχισης της περιοχής. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν βέβαιη νίκη για το κυβερνών κόμμα της πρώτης Υπουργού.

Η Νίκολα Στέρτζιον καλωσορίζοντας το 2021, έγραψε στο Twitter: «Ευρώπη, η Σκωτία θα επιστρέψει πάλι κοντά σου! Μη σβήσεις τα φώτα!», διατυμπανίζοντας έτσι την πρόθεσή της για άμεση επανένταξη της περιοχής -όμως ως ανεξάρτητο κράτος- στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλυτές προεξοφλούν ότι μετά την επανεκλογή της θα ακολουθήσει αίτημα για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος. Το πρώτο είχε διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 και το στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας είχε λάβει ποσοστό 45%.

Γαλλία

Η ακριβής ημερομηνία των περιφερειακών εκλογών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί καθώς η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει το πότε. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο. Θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του είδους από τη μέρα που ο Γάλλος πρόεδρος ίδρυσε το κεντρώο κόμμα του En Marche («Εμπρός») το 2016 και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε την εξουσία.

Συνεπώς, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022, η αναμέτρηση θα αποτελέσει crash test για τα πεπραγμένα του Μακρόν τα οποία σημαδεύτηκαν από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων αλλά και για το πώς διαχειρίστηκε την πανδημία που χτύπησε ανελέητα τη χώρα.

Crash test για τα πεπραγμένα του Μακρόν οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

Για το En Marche, ο αγώνας θα είναι δύσκολος, δεδομένου ότι οι δεσμοί που έχουν τα παραδοσιακά συστημικά κόμματα στις 13 διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας είναι ισχυροί. Ακόμη δεν έχει ανακοινώσει υποψηφίους όμως θεωρείται πολύ πιθανό στη λίστα να υπάρχουν και ηχηρά ονόματα από το υπουργικό συμβούλιο. Ενδιαφέρον θα έχει και η επίδοση των Πρασίνων που ελπίζουν να επαναλάβουν την εκλογική τους επιτυχία στις περσινές δημοτικές εκλογές.

Γερμανία

Είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται στη χώρα από το 2005 χωρίς την υποψηφιότητα της Άνγκελα Μέρκελ καθώς όπως η ίδια έχει ανακοινώσει ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι ποιος θα διαδεχτεί την Καγκελάριο που υπήρξε η ισχυρότερη ηγέτης της Ευρώπης σε μια περίοδο μεγάλων κρίσεων. Έπειτα από δυο αναβολές της εκλογής διαδοχής της λόγω της πανδημίας, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θα εκλέξει τον νέο επικεφαλής του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία: ο Αρμίν Λάσετ, πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής και ο δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θεωρείται επικρατέστερος.

Ωστόσο ο ηγέτης του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ λέγεται ότι έχει κρυφές φιλοδοξίες για την Καγκελαρία. Ο Σέντερ χαίρει υψηλών ποσοστών δημοφιλίας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία στο κρατίδιό του, και παρά το ότι ο ίδιος το αρνείται, τα σενάρια ότι θα θέσει υποψηφιότητα φουντώνουν.

Η αρχή του τέλους του κορωνοϊού
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου: www.tovima.gr