Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει» αν ένας πρόεδρος υπακούει στις αποφάσεις του – Newsbeast

Η επίλεκτη του προέδρου Τραμπ για την κενή θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπάντητο το ερώτημα» για το αν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μπορεί να απονείμει χάρη στον εαυτό του, προσθέτοντας ότι το ανώτατο δικαστικό ομοσπονδιακό σώμα των ΗΠΑ «δεν μπορεί να ελέγξει» αν ένας πρόεδρος υπακούει στις αποφάσεις του.

Την τρίτη ημέρα της τετραήμερης ακρόασής της στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας για την επιβεβαίωση του διορισμού της, η Μπάρετ προσπάθησε σήμερα να μετριάσει τους φόβους των Δημοκρατικών ότι θα ψηφίσει αυτόματα για την κατάργηση του νόμου υγειονομικής περίθαλψης Obamacare , σε μια υπόθεση που πρόκειται να εξετάσει το Δικαστήριο τον ερχόμενο μήνα, υποσχόμενη να έχει «ανοιχτό μυαλό» στην προσέγγιση του ζητήματος.

Απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις γερουσιαστών για τη δυνατότητα των προέδρων να διαφεύγουν των προσπαθειών που επιχειρούν να τους καταστήσουν υπόλογους.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι έχει την «απόλυτη δύναμη» να απονείμει χάρη στον εαυτό του, στο πλαίσιο της εκτελεστικής του εξουσίας. Ερωτηθείσα από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι αν ο πρόεδρος έχει τέτοια εξουσία, η Μπάρετ απάντησε πως «το ερώτημα δεν έχει ποτέ απαντηθεί στα δικαστήρια».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για χειρισμούς δικούς του και των επιχειρήσεών του από έναν εισαγγελέα της Νέας Υόρκης που ζητά τα οικονομικά αρχεία και τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ έχει απονείμει προεδρική χάρη σε πολιτικούς συμμάχους και φίλους του.

Η Μπάρετ είπε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», αλλά δύο φορές δεν απάντησε άμεσα όταν ο Λίχι την ρώτησε αν ένας πρόεδρος που αρνείται να συμμορφωθεί με μια δικαστική απόφαση αποτελεί απειλή για το συνταγματικό σύστημα των ΗΠΑ στη διάκριση των εξουσιών.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν ο πρόεδρος υπακούει», δήλωσε η Μπάρετ.

Οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, είπε η Μπάρετ, έχουν την «ισχύ του νόμου», αλλά το Δικαστήριο στερείται εξουσίας επιβολής και βασίζεται στους άλλους κλάδους της διακυβέρνησης.

Η Μπάρετ, συντηρητική ομοσπονδιακή δικαστίνα, είναι η τρίτη επιλογή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ για μια ισόβια θητεία στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Τραμπ ζήτησε από τη Γερουσία, που ελέγχεται από το κόμμα του, να επιβεβαιώσει τον διορισμό Μπάρετ πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η Μπάρετ ενδέχεται να είναι δικαστίνα στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου όταν αυτό αναμένεται να εξετάζει μια προσφυγή του Τραμπ και Πολιτειών που κυβερνούνται από Ρεπουμπλικάνους ενάντια σε ένα νόμο του 2010, τον Affordable Care Act (ACA), που έχει βοηθήσει εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και προβλέπει προστασία για άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς Δημοκρατικών ότι η ίδια θα ψηφίσει για να καταργήσει ολόκληρο τον νόμο, αν ένα μέρος αυτού κριθεί παράνομο, η Μπάρετ τόνισε ότι εάν μπορεί να σωθεί ένα νομοθέτημα, είναι καθήκον του δικαστή να το πράξει.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η επιβεβαίωση της Μπάρετ θα θέσει υπό απειλή την υγειονομική περίθαλψη εκατομμυρίων Αμερικανών. Έχουν επίσης υποστηρίξει ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα πρέπει να είναι αυτός που θα ορίσει υποψήφιο/α για την κενή θέση του Δικαστηρίου μετά το θάνατο της εμβληματικής, φιλελεύθερης δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

«Με αυτή την ακροαματική διαδικασία γράφεται ιστορία», δήλωσε σήμερα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, πρόεδρος της Επιτροπής. «Είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ορίσαμε μια γυναίκα που είναι ανοιχτά κατά των αμβλώσεων και ασπάζεται την πίστη της χωρίς να απολογείται και πάρει έδρα στο Δικαστήριο».

Η Μπάρετ, 48 ετών, θα είναι η πέμπτη στην ιστορία γυναίκα δικαστίνα που θα υπηρετήσει στο Δικαστήριο.

Κατά τη σημερινή της ακρόαση απέφυγε ερωτήσεις για αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης, τα οποία ως πιστή Καθολική, αντιτίθεται προσωπικά.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ της ανατροπής της απόφασης-ορόσημο του 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Η επιβεβαίωση Μπάρετ θα δώσει στο Δικαστήριο μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία 53-47, καθιστώντας βέβαιη την επιβεβαίωση του διορισμού της .Πηγή άρθρου: www.newsbeast.gr