Το Αφγανιστάν βυθίζεται στο χάος-Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το 85%

Αυξάνεται η διεθνής ανησυχία για την πανηγυρική επανάκαμψη των Ταλιμπάν, με ελάχιστο αιματοκύλισμα, μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από την περιοχή έπειτα από είκοσι χρόνια.

Αξιωματούχοι της ισλαμιστικής οργάνωσης ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν, πλέον, το 85% της επικράτειας της χώρας, κάτι που οι κυβερνητικές δυνάμεις διαψεύδουν και χαρακτηρίζουν ως προπαγάνδα.

Ωστόσο τοπικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν ενθαρρυμένοι από την αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων, κατέλαβαν μεγάλη έκταση στην κρίσιμη επαρχία Χεράτ, στην οποία κατοικούν χιλιάδες μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρα. Το Τουργκούντι, μια πόλη στα βόρεια, κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, επίσης έπεσε στον έλεγχο των Ταλιμπάν την περασμένη νύχτα.

Εκατοντάδες Αφγανοί αξιωματικοί και πρόσφυγες συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα, ζητώντας καταφύγιο στο γειτονικό Ιράν και το Τατζικιστάν, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, η οποία έχει προειδοποιήσει ακόμη και με στρατιωτική απάντηση.

Οι Ταλιμπάν, πάντως, έστειλαν αποστολή στη Ρωσία με στόχο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με τον Σαχαμπουντίν Ντελαουάρ να δηλώνει «θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε το Ισλαμικό Κράτος να μην αποκτήσει δύναμη στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα εδάφη μας ενάντια στους γείτονές μας».

Πρόσθεσε ότι « εσείς (σ.σ. οι Ρώσοι) και όλη η παγκόσμια κοινότητα πιθανότατα έμαθαν πρόσφατα ότι το 85% της επικράτειας του Αφγανιστάν πέρασε στον έλεγχο των Ταλιμπάν».

Η ίδια αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε πως οι Ταλιμπάν δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στα σύνορα με το Τατζικιστάν. 

Από την πλευρά του Πενταγώνου, πάντως, δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για το ποσοστό του Αφγανιστάν που έχει περάσει στην επιρροή της ισλαμιστικής ομάδας. 

«Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι έχει υπό τον έλεγχό του κάποια περιοχή, δεν σημαίνει ότι μπορεί και να την κρατήσει. Είναι η ώρα για τις αφγανικές δυνάμεις να μπουν στο πεδίο της μάχης και να υπερασπιστούν τη χώρα και το λαό τους. Έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα,  τώρα είναι η ώρα να αποκτήσουν και τη βούληση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζακ Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Τα σημαντικά κενά που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ, όμως, έχουν δημιουργήσει μια χαώδη κατάσταση στη χώρα, με τους Ταλιμπάν να πραγματοποιούν εδώ και εβδομάδες μια προέλαση, καταλαμβάνοντας εδάφη σχεδόν χωρίς μάχη.

Δεν είναι λίγες οι τοπικές πολιτοφυλακές που τάσσονται στο πλευρό των «επίσημων» δυνάμεων της χώρας, ωστόσο, παρά τις διαρροές περί μεγάλης αντεπίθεσης κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί.

Η ισλαμιστική ομάδα, την οποία είχαν βάλει στο στόχαστρο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, συνεχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταλάβει ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr