Τηλεδιάσκεψη ηγετών ΕΕ: Φον ντερ Λάιεν: Κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Να συναινέσουν γρήγορα στην υιοθέτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού παρότρυνε τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Politico ο Έλληνα πρωθυπουργός επισήμανε «όσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τόσο καλύτερα», τονίζοντας πως «διαφορετικά ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει για εμάς»

Χαρακτηριστικά σημειώνει ο δημοσιογράφος του Politico: Ό Έλληνας πρωθυπουργός προέτρεψε τους επικεφαλής να συναινέσουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Όπως φέρεται να δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης: «Όσο πιο γρήγορα συμφωνήσουμε για τα πιστοποιητικά τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει για εμάς».

Η αναφορά για τον ιδιωτικό τομέα, που θα “τρέξει” γρηγορότερα, έχει συγκεκριμένη λογική. Οι ιδιωτικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρίες, είναι ευνόητο ότι μπορούν ευκολότερα να επιβάλουν υγειονομικούς περιορισμούς στους πελάτες ή στους υπαλλήλους τους. Για τις κυβερνήσεις, όμως, η πρόκληση είναι πιο σημαντική και γι’ αυτό αναζητείται η χρυσή τομή μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. 

Στην υπό εξέλιξη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ εξετάζεται η επιτάχυνση της έγκρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, οι μεταλλάξεις, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις βρίσκονται επί τάπητος.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τα παραπάνω θέματα θα εξεταστούν από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και η ίδια θα ζητήσει:

• Την υποστήριξη της ΗΕRA για ισχυρή απάντηση στις μεταλλάξεις

• Την εφαρμογή της σύστασης για περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία

•Την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Reuters οι «27» αναμένεται να συμφωνήσουν αναφορικά με ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ερχόμενης τουριστικής σεζόν.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ όπως επίσης και οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης στην τηλεδιάσκεψη κορυφής που απέστειλε προς τους «27» ηγέτες των κρατών-μελών.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Reuters:  Η ΕΕ θα επεξεργαστεί σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού

Όπως αναφέρει το Reuters, η επιβολή lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού επέφερε πέρσι τη βαθύτερη οικονομική ύφεση στο μπλοκ των 27, πλήττοντας δυσανάλογα σκληρά τις νότιες χώρες μέλη, όπου οι οικονομίες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από επισκέψεις τουριστών.

Με τη διάθεση εμβολίων κατά της Covid-19, να επιταχύνεται σταδιακά, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά.

Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Η Γαλλία, όπου η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού «πρόωρη», δήλωσε σήμερα ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Απαιτείται εργασία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως αν πρέπει το πιστοποιητικό να εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή, αν θα είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμών με διδοσικά εμβόλια, θα πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό.

«Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού», τονίζει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.Πηγή άρθρου: www.liberal.gr