Τι θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο

TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.27

Άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στο Βερολίνο. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική τους απέναντι στη Ρωσία (μετά την εισβολή της στην Ουκρανία), μαζί με τις  προοπτικές ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση αυτή συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συναντήσεις ξεκινούν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) με το δείπνο εργασίας, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντ και της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο, ενώ αύριο στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσχει διαδικτυακά, καθώς πριν από λίγες ημέρες διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Στις εργασίες στο Βερολίνο θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Τζοάνα. Αντιθέτως, με φυσική παρουσία θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο της Συμμαχίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επίσης προσβληθεί από κορονοϊό και γι’ αυτό δεν μετέβη τις προηγούμενες ημέρες στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε χθες ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να στηρίξει τα σχέδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επειδή αυτές οι σκανδιναβικές χώρες “φιλοξενούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Πάντως, σήμερα με δηλώσεις του  ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου ανέφερε πως η Τουρκία ”δεν έχει κλείσει την πόρτα” στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τις σκανδιναβικές χώρες και την πάταξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που θεωρεί ότι ασκούνται, ιδίως στη Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, της Γερμανίας, Αντρέα Ζάσε, το ανεπίσημο πλαίσιο της συνάντησης έχει ως στόχο να διαφοροποιηθεί συνειδητά από το έως τώρα επίσημο και γι’ αυτό έχουν μεταξύ άλλων προβλεφθεί πολύ μικρότερα, εμπιστευτικού χαρακτήρα σχήματα για απευθείας συνομιλίες. “Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ”, δήλωσε η εκπρόσωπος. “Το ανεπίσημο πλαίσιο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον στόχο της ενίσχυσης της πολιτικής διάστασης και των πολιτικών διαβουλεύσεων του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε.

Επικοινωνία Πούτιν – Νιινίστο

Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί στη σκιά της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστο με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία είχε αντικείμενο την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στην υποψηφιότητα της Φινλανδίας αντιτίθεται η Μόσχα. Η επίσημη απόφαση της Φινλανδίας σε σχέση με την ένταξη της στην Ευρω-ατλαντική συμμαχία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Κυριακή, ενώ και η γειτονική Σουηδία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με μια ένταξή της στο NATO τις ερχόμενες μέρες.

Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.

Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Το θέμα του τρόπου ανταπόκρισης στις συνέπειες του ρωσικού πολέμου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα στη βόρεια Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, προειδοποίησε κατά μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία τάχθηκε κατά την σύνοδο υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι σχεδιάζει να χορηγήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιπρόσθετη βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου τους, δήλωσαν πως εργάζονται για να διευκρινίσουν τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο η θέση της Άγκυρας στη Συμμαχία δεν έχει αλλάξει εξαιτίας των δηλώσεων αυτών, ανέφερε χθες ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πηγή άρθρου: www.capital.gr