«Θετικές» οι πρώτες αντιδράσεις από Google και Facebook για τον εταιρικό φόρο

© Daniel Constante | Dreamstime.com

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι μετά την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο της G7 στη Βρετανία για εταιρικό φόρο 15% στις πολυεθνικές εταιρείες, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας Google και Facebook που είναι μεταξύ αυτών που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το μέτρο, αντέδρασαν κατ’ αρχήν θετικά.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιβολής ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% και να ανακατανείμουν τα φορολογικά δικαιώματα για τις μεγάλες, κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες, για εφαρμοστεί θα χρειαστεί χρόνος, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από την G20 και να επιτευχθεί συμφωνία και μεταξύ των 139 χωρών του ΟΟΣΑ.

Με ανακοίνωσή της η Google δήλωσε ότι «στηρίζει σθεναρά» το έργο που γίνεται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. «Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει ο εκπρόσωπός της, Χοσέ Καστανέντα.

Και η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 και δηλώνει πως αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως η πλατφόρμα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη.

Ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ, δήλωσε μέσω Twitter: «Το Facebook έχει ζητήσει εδώ και καιρό τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 7. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε να επιτύχει η διαδικασία για την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουμε ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr