Τέταρτη μεγάλη πόλη της Αυστραλίας σε ολικό lockdown λόγω Covid

Έλεγχοι για κορονοϊό στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ

AP Photo/Rick Rycroft

Το Μπρίσμπεϊν, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Αυστραλίας, γίνεται η τέταρτη πόλη στην οποία επιβάλλεται ολικό lockdown εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η απόφαση ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τρίτης για την Ελλάδα) και τα μέτρα θα ισχύσουν για τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Ήδη στην ίδια κατάσταση και για διάστημα που κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως τουλάχιστον δύο εβδομάδες έχουν τεθεί από το Σαββατοκύριακο το Σίδνεϊ (νοτιοανατολικά), του Ντάργουιν (βόρεια) και το Περθ (δυτικά).

Η Αυστραλία, έως πρόσφατα, είχε αντιμετωπίσει την πανδημία πολύ αποτελεσματικά και έχει επαινεθεί γι΄ αυτό, χάρη σε μέτρα όπως τα κλειστά σύνορα και τα τοπικά lockdown, ωστόσο εξαιτίας σφαλμάτων και ελαττωμάτων του συστήματος της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έκρηξη μολύνσεων, κυρίως του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

10 εκατ. πολίτες σε lockdown

Μετά και το ολικό lockdown στο Μπρίσμπεϊν και ορισμένα άλλα τμήματα της πολιτείας, που επιβάλλουν οι αρχές στην Πολιτεία Κουίνσλαντ, στο μέτρο συνολικά στην Αυστραλία θα υπόκεινται περίπου 10 εκατομμύρια Αυστραλοί.

«Αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις», παραδέχθηκε η Αναστάζια Πάλατσουκ, πολιτειακή πρωθυπουργός της Κουίνσλαντ, που τόνισε ότι «επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στις μεγάλες πόλεις επειδή ο ιός μπαίνει στη χώρα με τις αφίξεις από το εξωτερικό».

Όσον αφορά το Περθ, στους κάτοικους απαγορεύθηκε να βγαίνουν από τα σπίτια τους από σήμερα το πρωί δυνάμει του lockdown που επιβλήθηκε για τέσσερις ημέρες. Στην πόλη εντοπίστηκαν μόλις τρία κρούσματα, αλλά οι αυστραλιανές αρχές είναι εξαιρετικά αυστηρές όταν εντοπίζουν εστίες της επιδημίας.

«Γνωρίζουμε τους κινδύνους και βλέπουμε ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι γέννημα στο οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε καμία πιθανότητα» να εξαπλωθεί, εξήγησε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας, Μαρκ ΜακΓκόουαν.

Επικρίσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωράει η εκστρατεία ανοσοποίησης, αλλά και για την έλλειψη βελτιώσεων στους χώρους καραντίνας. Η κυβέρνηση έχει επίσης επικριθεί διότι δεν δημοσιοποιεί στοιχεία και αριθμούς για τους πολίτες που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Υπό αυξανόμενη πίεση, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός στους εργαζόμενους σε ιδρύματα όπου βρίσκονται ηλικιωμένοι και στα κέντρα καραντίνας.

Έως σήμερα, έχουν χορηγηθεί περίπου 7,4 εκατ. δόσεις εμβολίων έναντι του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας το ποσοστό των 25 εκατ. Αυστραλών που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις τους δεν έχει καν φθάσει ακόμη το 5%.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 910 θάνατοι από κορονοϊό επί συνόλου λίγων περισσότερων από 30.000 μολύνσεις.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr