Τέλος της εποχής Νετανιάχου στο Ισραήλ

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ, με ψήφους 60-59, υπερψήφισε τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τερματίζοντας την ιστορική 12ετή εξουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην σύμμαχος του Νετανιάχου, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας, σε έναν εύθραυστο συνασπισμό που αποτελείται από οκτώ κόμματα με βαθιές ιδεολογικές διαφορές. Για πρώτη φορά στην κυβέρνηση εκπροσωπείται και η αραβική μειονότητα.

Ο Μπένετ θα είναι πρωθυπουργός για τα πρώτα δύο χρόνια και στη συνέχεια θα αναλάβει ο Γιαΐρ Λαπίντ. Αμφότεροι σκοπεύουν να αποφύγουν τις σαρωτικές κινήσεις σε διεθνή ζητήματα όπως η πολιτική έναντι των Παλαιστινίων, ενώ εστιάζουν στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Νετανιάχου παραμένει επικεφαλής του κόμματος Λικούντ και θα κατέχει τη θέση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα, ενώ κανείς δεν αποκλείει την επιστροφή του στην εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι ο 71χρονος σήμερα Νετανιάχου, ήταν κυρίαρχος από τη δεκαετία του 1990 στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, ωστόσο από την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός υπήρξε πολωτική φιγούρα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα του. Η τρέχουσα δίκη του για διαφθορά, με κατηγορίες που αρνείται, έχει δυναμώσει περαιτέρω τις διιστάμενες φωνές γύρω από το πρόσωπό του.

Η σημερινή ψηφοφορία στη Κνεσέτ τερμάτισε επίσης έναν διετή κύκλο πολιτικής παράλυσης στον οποίο η χώρα οδηγήθηκε τέσσερις φορές στις κάλπες. 

Επίσης, νωρίτερα, οι Ισραηλινοί βουλευτές εξέλεξαν τον κεντρώο Μίκι Λεβί ως πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Ο βουλευτής Λεβί, 69 ετών, του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), εξελέγη με 67 ψήφους (από τις 120 στο κοινοβούλιο). Αντικαθιστά τον Γιαρίβ Λεβίν, βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Συγχαρητήρια από Μπάιντεν και Μέρκελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Όπως δήλωσε, «εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, και τον εναλλάξ πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και όλα τα μέλη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης». Πρόσθεσε πως «ανυπομονώ να εργαστώ» μαζί με τον Μπένετ «για να ενισχύσουμε όλες τις πτυχές της μακράς και στενής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών μας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή –αγγίζοντας και το θέμα των Παλαιστινίων– τόνισε πως «Ο δεσμός μεταξύ των λαών μας είναι η απόδειξη των κοινών αξιών μας και δεκαετιών στενής συνεργασίας. Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητη υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ. Η διοίκησή μου έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστεί με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους λαούς σε όλη την περιοχή».

Από την πλευρά της, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί «στενά» με τη νέα κυβέρνηση.

«Η Γερμανία και το Ισραήλ συνδέονται με μοναδική φιλία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε αυτό το πνεύμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας», δήλωσε η Μέρκελ σε μήνυμα που απηύθυνε στον Μπένετ και έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπός της Ουλρίκε Ντέμερ στο Twitter.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr