Ταλιμπάν: Η μπούρκα δεν είναι υποχρεωτική, το χιτζάμπ είναι

Οι Ταλιμπάν έδωσαν μία πρώτη ιδέα για το πώς θα πρέπει να είναι οι γυναίκες πλέον στο Αφγανιστάν.

 

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική όπως ήταν στο παρελθόν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός τους κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ.

.

Σύμφωνα με τον αυστηρό κανόνα των Ταλιμπάν κατά την προηγούμενη εποχή της διακυβέρνησής τους, το 1996-2001, τα σχολεία των κοριτσιών είχαν κλείσει, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν και να εργαστούν και ήταν αναγκασμένες να φορούν μια μπούρκα που τις κάλυπτε ολόκληρες, σε δημόσιους χώρους.

 

«Η μπούρκα δεν είναι η μόνη χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φορεθεί. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χιτζάμπ που δεν περιορίζονται στη μπούρκα», δήλωσε στο βρετανικό Sky News ο Suhail Shaheen,, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου της ομάδας στη Ντόχα.

 

Η μπούρκα είναι ένα ολόσωμο φόρεμα που καλύπτει ολόκληρο το κεφάλι και το σώμα, με ένα πλέγμα στα μάτια που δεν επιτρέπει να δεις και κυρίως να σε δουν.

 

Ο Shaheen δεν διευκρίνισε άλλους τύπους χιτζάμπ που θα θεωρούνταν αποδεκτοί από τους Ταλιμπάν, ωστόσο.

 

Παράλληλα με τις ανησυχίες που επικεντρώνονται στα ρούχα, πολλές χώρες και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν τώρα που βρίσκεται στα χέρια των σκληροπυρηνικών μαχητών.

 

Οι γυναίκες «μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση – αυτό σημαίνει πανεπιστήμιο. Έχουμε ανακοινώσει αυτήν την πολιτική σε διεθνή συνέδρια, στη διάσκεψη της Μόσχας και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχα (για το Αφγανιστάν)» υποστήριξε ο Shaheen.

 

Χιλιάδες σχολεία σε περιοχές που καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν ήταν ακόμα σε λειτουργία, πρόσθεσε.

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση των Ταλιμπάν επέβαλε τις αυστηρότερες ερμηνείες της σαρία, δημιουργώντας θρησκευτική αστυνομία για την καταστολή του «κακού».

 

Τα δικαστήρια των Ταλιμπάν επέβαλαν ακραίες ποινές. Μεταξύ αυτών να κόβονται τα χέρια στους κλέφτες και να λιθοβολούνται οι γυναίκες που κατηγορούνται για μοιχεία.

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου: www.lifo.gr