Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η μετάλλαξη Ομικρον ξεκίνησε την εξάπλωσή της και στην Ελλάδα. Ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Η μετάλλαξη Ομικρον βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και προφανώς έχει ξεκινήσει την εξάπλωσή της. Τα νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών και υπάρχουν μια σειρά από συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Είναι πλέον γνωστό ότι τα συμπτώματα της μετάλλαξη Ομικρον μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Όμως δεν πρέπει να τα αγνοήσετε. Άλλωστε οι ειδικοί ανησυχούν από το γεγονός ότι πολλοί πολίτες θεωρούν την Ομικρον ένα απλό κρυλόγημα.

Ακολουθεί μια ματιά στα πέντε κορυφαία συμπτώματα:

  • Καταρροή.
  • Πονοκέφαλο.
  • Κόπωση (είτε ήπια είτε σοβαρή).
  • Φτάρνισμα.
  • Πονόλαιμος.

Ο καθηγητής Tim Spector, ο επικεφαλής επιστήμονας στην εφαρμογή ZOE COVID Study, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να πιστεύετε ότι η Ομικρον είναι ένα φυσιολογικό κρυολόγημα, αλλά δεν πρέπει να αγνοήσετε τα σημάδια, σύμφωνα με τον The Guardian.

«Τα συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας και η απώλεια όσφρησης είναι πλέον στη μειοψηφία των συμπτωμάτων που βλέπουμε», είπε. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κλασικά συμπτώματα».

Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρατηρούν τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Ομικρον, έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:

  • Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατζουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
  • Ξηρός βήχας
  • Απίστευτη κούραση
  • Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις

Η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη συνδέεται εν μέρει με τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ασθενών, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σημείωσε ακόμη πως ενημέρωσε τους ηγέτες ότι «τα συμβόλαια (σ.σ. για την προμήθεια εμβολίων) προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα εμβόλια εάν τους ζητηθεί, εντός 100 ημερών».

«Καθώς εξακολουθούμε να παλεύουμε ακόμη με την παραλλαγή Δέλτα, μας απειλεί η Όμικρον», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, διαπιστώνοντας ότι η νέα παραλλαγή του ιού, που έχει μεταλλάξεις οι οποίες ανησυχούν τους επιστήμονες, εξαπλώνεται με επικίνδυνα ταχύ ρυθμό.

Όπως επισήμανε ακόμη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει πράξη κατ’ εξουσιοδότηση. «Θα εγγυηθούμε πως θα υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού» εξήγησε. «Οι ενισχυτικές δόσεις συνιστάται (να χορηγούνται) το αργότερο έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμένει σε ισχύ πέρα από τότε για περίοδο χάριτος τριών μηνών», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται από κράτη μέλη για να αποτραπεί η εξάπλωση της Όμικρον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, επισήμανε ότι η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού εγείρει νέα πρόκληση για τους πάντες.

Προσέθεσε ότι λόγω της νέας μετάλλαξης και της σημασίας να υπάρξει ενθάρρυνση για την τρίτη δόση «πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό το πιστοποιητικό (…) και τη σημασία της συνεργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν του πιστοποιητικού (…), όμως υπάρχει κοινή βούληση να συντονιζόμαστε, να συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ, θυμίζοντας ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε πως το κυριότερο που είναι γνωστό ως αυτό το στάδιο είναι η υψηλότερη μεταδοτικότητα της Όμικρον.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κερδίσουμε χρόνο, να μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωση της Όμικρον. Τα μέσα είναι ο τριπλός εμβολιασμός, βέβαια οι μάσκες, οι αποστάσεις, η μείωση των επαφών», επισήμανε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και βρίσκεται σε εξέλιξη προετοιμασία για την ενδεχόμενη προσαρμογή τους.

Ένας Νοτιοαφρικανός γιατρός που ήταν ένας από τους πρώτους που υποψιάστηκε ένα διαφορετικό στέλεχος κορονοϊού είπε ότι τα συμπτώματα της παραλλαγής Omicron φαίνεται να είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Η Δρ Angelique Coetzee, ιδιώτης ιατρός και πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, είπε στο Reuters ότι στις 18 Νοεμβρίου παρατήρησε επτά ασθενείς στην κλινική της που είχαν συμπτώματα διαφορετικά από την κυρίαρχη παραλλαγή Delta, αν και «πολύ ήπια».

Ο καθηγητής Chris Whitty, επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποτιμούν την απειλή της νέας παραλλαγής.

«Ακόμη και αν η Omicron προκαλέσει λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο τεράστιος αριθμός των περιπτώσεων θα κατακλύσει και πάλι τα συστήματα υγείας».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Πηγή άρθρου: www.ieidiseis.gr