Τα μυστικά της Κορνουάλης: Στη G7 του Ιουνίου κλείδωσε το AUKUS

Οι λεπτομέρειες της τριμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η οποία σήμανε την ακύρωση της σύμβασης που είχαν υπογράψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη, αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική The Telegraph.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παρών στη σύνοδο, κρατήθηκε στο σκοτάδι ως προς την προετοιμασία της συμφωνίας.

Ο βρετανός τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (πλέον υπουργός Δικαιοσύνης) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία. Οι λεπτομέρειές της λεγόμενης AUKUS συζητήθηκαν πάντως λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7. Όλα τα έγγραφα γι’ αυτήν είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.

Η εφημερίδα The Guardian έγραψε χθες Σάββατο πως οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

«Ψέμματα και διπροσωπία και περιφρόνηση»

Tην ίδια στιγμή η οργή και το αίσθημα προδοσίας εξακολουθούν να κυριαρχούν στη γαλλική διπλωματία.

«Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ ανακαλούμε τον πρέσβη μας, δείχνει το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει τώρα στις μεταξύ μας σχέσεις», δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ λε Ντριάν στο France 2.

Eμφανώς οργισμένος, ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς για ψέματα και διπροσωπία και προειδοποίησε :«Δεν θα τελειώσει έτσι».

 

Ο Λε Ντριάν είπε ακόμη ότι η Αυστραλία ενημέρωσε τη Γαλλία ότι σπάει τη συμφωνία παραγωγής των υποβρυχίων μόλις μία ώρα μετά την δημοσιοποίηση της νέας συμμαχίας.

«Γι’ αυτό λέω ότι υπήρξε διπροσωπία, ψέματα και περιφρόνηση και όταν έχεις έναν σύμμαχο του αναστήματος της Γαλλίας, δεν συμπεριφέρεσαι έτσι», είπε. 

Ερωτηθείς εάν υπήρξε αποτυχία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών να αποκαλύψουν τη μυστική συμφωνία, απάντησε: «Το σχέδιο της συμφωνίας αποφασίστηκε από μία μικρή ομάδα και δεν είμαι σίγουρος ότι οι υπουργοί σε ΗΠΑ και Αυστραλία ήταν ενήμεροι για αυτή».

Kai πρόσθεσε τα εξής: «Όταν βλέπεις τον Αμερικανό Πρόεδρο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό να ανακοινώνουν συμφωνία με τον Μπόρις Τζόνσον, το ρήγμα εμπιστοσύνης είναι βαθύ. Σε μία πραγματική συμμαχία μιλά ο ένας στον άλλον, δεν κρύβει πράγματα, σέβεσαι το άλλο μέρος, και αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε για πραγματική κρίση«. 

«Τελευταίος τροχός της αμάξης» η Βρετανία

Ερωτηθείς γιατί η Γαλλία δεν ανακάλεσε και τον πρέσβη της στο Λονδίνο ο κ. Ντριάν είπε ότι ο ρόλος της Βρετανίας ήταν οπορτουνιστικός και χαρακτήρισε τη χώρα ως «τελευταίο τροχό της αμάξης» στη συμφωνία.

Καμπέρα: «Ειλικρινείς και έντιμοι»

Οσο αφορά τη θέση του βασικού εταίρου των ΗΠΑ στη συμφωνία, την Αυστραλία, αυτή εκφράστηκε σήμερα μέσω δηλώσεων του Υπουργού Αμυνας ο οποίος χαρακτήρισε «ειλικρινή, ανοικτή και έντιμη» τη στάση της Καμπέρα έναντι της Γαλλίας

Ο Πίτερ Ντάτον δήλωσε ότι η Αυστραλία εξέφραζε τις ανησυχίες της στη Γαλλία αναφορικά με την παραγγελία –που αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016 αν και θεωρείται ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερα- επί περίπου 2 χρόνια.

«Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον». Ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε επίσης ότι η Αυστραλία είχε ενημερώσει τη Γαλλία για τη συμφωνία αλλά σε σημερινές του δηλώσεις αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, δεδομένου του πόσο ευαίσθητο ήταν το ζήτημα. Ο Ντάτον και ο Μπέρμιγχαμ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το κόστος της νέας συμφωνίας, πάντως ο Ντάτον παραδέχθηκε ότι «δεν πρόκειται να είναι ένα φθηνό πρόγραμμα» εξοπλισμών

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, ΑΠΕ – ΜΠΕ



Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr