Σύσταση για αρνητικό τεστ 48 ωρών και χρήση μάσκας σε ταξιδιώτες από Κίνα στην Ε.Ε.

Σύσταση για αρνητικό τεστ 48 ωρών και χρήση μάσκας σε ταξιδιώτες από Κίνα στην Ε.Ε.

AP Photo/Emily Wang Fujiyama

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση εν μέσω διαφωνιών ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στα 27 κράτη μέλη έκτακτα μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται απ’ την Κίνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει ένα επιδημικό κύμα με ορμή απ’ το μεγαλύτερο ασιατικό έθνος που τώρα δοκιμάζεται πάλι απ’ τον Covid-19.

Το ένα βασικό μέτρο για το οποίο απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τα κράτη μέλη είναι να εισάγουν την επίδειξη αρνητικού τεστ για κορονοϊό το πολύ 48 ώρες πριν απ’ την αναχώρηση απ’ την Κίνα. Το άλλο βασικό μέτρο που αποφασίστηκε είναι η σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή ΚΝ95) σε όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

Παράλληλα, εισηγείται τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε ταξιδιώτες που φτάνουν απ’ την Κίνα, καθώς και τον έλεγχο των λυμάτων στα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν απ’ την Κίνα. Επίσης, τα κράτη μέλη συμφωνούν στη συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

«Αγκάθι» υπήρξε το θέμα του ελέγχου των ταξιδιωτών από την Κίνα που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών.

Η κατάσταση επισημαίνεται ότι θα αξιολογηθεί εκ νέου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Προειδοποίηση ΠΟΥ για ανακριβή στοιχεία απ’ το Πεκίνο

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν, προειδοποίησε σε  συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο.

«Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν.

Νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη ιογενή αλληλουχία σε πραγματικό χρόνο», είπε.

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά αύριο, Πέμπτη, με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση της Covid-19.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr