Σύνθετα παζάρια την ώρα που συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανόν ότι θα είναι πολύωρη. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένοι «να φθάσουν στο βάθος των πραγμάτων» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, εξετάζοντας μέτρα «αποκλιμάκωσης» της κρίσης στα ουκρανορωσικά σύνορα, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι «πολύ σημαντική», αλλά δεν αναμένεται κάποια ρηξικέλευθη εξέλιξη.

Η Μόσχα περιμένει από τον πρόεδρο της Γαλλίας να προτείνει «τρόπους για την άμβλυνση των εντάσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κατάσταση είναι υπερβολικά πολύπλοκη για να περιμένει κανείς αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη κατά τη διάρκεια μίας και μόνης συνάντησης», επέμεινε ο Πεσκόφ. «Ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι έρχεται με ιδέες σε αναζήτηση ύφεσης», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγος για ανάπαυλα στην ένταση, όσο οι δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μιλούν για επικείμενη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η Μόσχα «δεν έχει ακούσει τίποτε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητεί και «οι Δυτικοί συνομιλητές μας προτιμούν να μην αναφέρονται στο θέμα αυτό», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε χθες 40λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο μίας «λογικής συντονισμού», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ενόψει του ταξιδιού του Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα και αύριο στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, του Λιθουανού προέδρου Γκιτάνα Ναουσέντα και των πρωθυπουργών της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς και της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

Στην Ουάσιγκτον ο Όλαφ Σολτς

Πηγή άρθρου: www.902.gr