Συμφωνία Γερμανίας με Πολωνία – Ουγγαρία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020, 12:56

| Τελευταία ενημέρωση: 13:15

Ap Images

Μια μέρα πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, η γερμανική προεδρία συμφώνησε με την Ουγγαρία και την Πολωνία ώστε να άρουν το βέτο που είχαν θέσει μπλοκάροντας το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκόβιν δήλωσε ότι επετεύχθη συμβιβασμός με τη Γερμανία, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο, χωρίς όμως να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πολωνία και Ουγγαρία, δύο χώρες με εθνικιστικές κυβερνήσεις, συνυπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Στη συνέχεια, όμως, μπλόκαραν τόσο το Ταμείο όσο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, όταν η Κομισιόν προκειμένου να απελευθερώσει τα κονδύλια ζήτησε τον σεβασμό του κράτους δικαίου από κάθε χώρα-μέλος.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. 

Η αρνητική στάση Ουγγαρίας και Πολωνίας είχε οδηγήσει τις Βρυξέλλες στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς τη συμμετοχή τους.

Πρόσφατα, μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα Financial Times, ότι οι Βρυξέλλες προχώρησαν στις πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία του Ταμείου χωρίς Πολωνία και Ουγγαρία. 

Ο αξιωματούχος είπε ακόμα ότι τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος με τη μορφή «γέφυρας» έως ότου η Ουγγαρία και η Πολωνία πάρουν πίσω το βέτο τους στον συνολικό προϋπολογισμό.

Πηγή άρθρου: www.liberal.gr