Σύλληψη Ρώσου επιστήμονα στη Γερμανία με κατηγορίες για κατασκοπία

Βερολίνο, αστυνομία

Paul Zinken/dpa via AP

Ρώσος επιστήμονας που εργαζόταν σε γερμανικό πανεπιστήμιο συνελήφθη την Παρασκευή με την υποψία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Μόσχας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία στην Καρλσρούη στη Γερμανία, ο άνδρας συνελήφθη την Παρασκευή και έχει ταυτοποιηθεί ως ο Ιλνούρ Ν. 

Εργαζόταν ως βοηθός έρευνας σε γερμανικό πανεπιστήμιο και, όπως αναφέρεται, «υπάρχουν έντονες υποψίες τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου 2020 ότι εργαζόταν για ρωσική υπηρεσία Πληροφοριών».

Σύμφωνα με τις εισαγγελικήες πηγές, ο επιστήμονας συναντήθηκε με μέλος των υπηρεσιών ξένων πληροφοριών της Ρωσίας τουλάχιστον τρεις φορές, από τον Οκτώβριο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2021, και του παρείχε πληφορορίες με αντάλλαγμα χρήματα.

Δικαστήριο έχει ήδη δώσει εντολή για την κράτησή του έως ότου δικαστεί.

Οι σχέσεις Μόσχας-Βερολίνου είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το 2015, ενώ το 2019 Ρώσος πολίτης κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο με εντολή της Μόσχας. Επίσης, στην κρίση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών συνέβαλε και η υπόθεση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύτηκε και ανέρρωσε στο Βερολίνο.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr