Στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Ξεκίνησε την πρώτη προεδρική περιοδεία του στο εξωτερικό ο Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στην Αγγλία και απευθυνόμενος σε Αμερικανούς στρατιώτες που ζουν εκεί τόνισε ότι ήρθε στην Ευρώπη για να υπερασπιστεί την έννοια της δημοκρατίας, προειδοποιώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα θέσει ακανθώδη ζητήματα στη συνάντησή τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν!» είπε ο Μπάιντεν. «Πηγαίνω στην G7, μετά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα συναντηθώ με τον κ. Πούτιν για να του πω όλα όσα θέλω να γνωρίζει» διευκρίνιζε επευφημούμενος από μέλη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση Μίλντενχολ, στο Σάφολκ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την αποκατάσταση των συμμαχιών της χώρας του στην Ευρώπη περιγράφοντάς τες ως ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας ασφάλειας και τόνισε ότι θα μιλήσει απερίφραστα στο ραντεβού με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία» δήλωσε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση με τη Μόσχα, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με ισχυρό και ουσιαστικό τρόπο αν η ρωσική κυβέρνηση εμπλακεί σε επιβλαβείς δραστηριότητες. Το έχουμε ήδη δείξει αυτό. Θα περάσω το μήνυμα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση της κυριαρχίας των δημοκρατιών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού».

Η ομιλία του σηματοδότησε την έναρξη της οκταήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της G7, τη βασίλισσα Ελισάβετ την Κυριακή στο κάστρο Ουίνδσορ, αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και τέλος με τον Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη.

Ο Μπάιντεν έχει εξαπολύσει ήδη βέλη κατά του Ρώσου προέδρου, αποκαλώντας τον «δολοφόνο χωρίς ψυχή» κι έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να θέσει στον Πούτιν τα σημεία τριβής στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

Στη βαριά ατζέντα πέντε θέματα ξεχωρίζουν:

– Η καταγγελλόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές με διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου και κυβερνοεπιθέσεων, που αποτέλεσαν αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

– Η δράση των Ρώσων χάκερ κατά αμερικανικών στόχων. Οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των SolarWinds, Colonial Pipeline, JBS, που ενόχλησαν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, αποδόθηκαν στη Μόσχα ή σε χάκερ με έδρα τη Ρωσία.

– Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υπόθεση Ναβάλνι και η μεταχείριση που επιφυλάσσει η Μόσχα σε αντιφρονούντες, με τον Μπάιντεν να έχει δεσμευτεί ότι θα πει στον Πούτιν πως δεν θα μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα».

– Η στρατιωτική αντιπαράθεση από την Ουκρανία και τη Συρία μέχρι την Αρκτική, οι φόβοι για νέα κούρσα εξοπλισμών μετά το τέλος μιας σειράς συμφωνιών και η στρατηγική ισορροπία.

– Οι απελάσεις διπλωματών στις οποίες προχωρούν Ρωσία και ΗΠΑ μετά από κάθε νέο κύμα κυρώσεων.

 

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr