Στρατιωτικοί προειδοποιούν για δεύτερη φορά την κυβέρνηση Μακρόν για εμφύλιο

Στο πρώτο κείμενο που είχαν συνυπογράψει 20 Γάλλοι στρατιωτικοί εν αποστρατεία και 60 αξιωματικοί εν ενεργεία και είχε δημοσιευτεί στο υπερσυντηρητικό περιοδικό «Valeurs Actuelles», το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας τους επέβαλε κυρώσεις. Αυτό όμως δεν πτόησε Γάλλους στρατιώτες που βάδισαν στα ίχνη τους…επιλέγοντας όμως την ανωνυμία.
Χθες, στο ίδιο γαλλικό περιοδικό, δημοσιεύτηκε νέο άρθρο Γάλλων στρατιωτών με θέμα την «επιβίωση της χώρας» που έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 130.000 υπογραφές.

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο υπερσυντηρητικό δεξιό περιοδικό «Valeurs Actuelles», κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση για «παραχωρήσεις» στον ισλαμισμό. «Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία όμως οι στρατιώτες δεν κατονομάζονται, όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται πως η γαλλική κυβέρνηση είχε καταδικάσει παρόμοια επιστολή που δημοσιεύθηκε από απόστρατους στρατηγούς στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Η υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, είχε δηλώσει τότε ότι θα τιμωρηθούν για παραβίαση ενός νόμου που απαγορεύει σε στελέχη του στρατού να εκφράζουν δημόσια απόψεις για τη θρησκεία και την πολιτική.

Οι συντάκτες της χθεσινής επιστολής περιγράφουν τους εαυτούς τους ως μέρος μιας νεότερης γενιάς στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ή που έχουν συμμετάσχει σε εγχώριες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία και το γνωρίζετε πολύ καλά»

Η επίμαχη επιστολή επικρίνει την απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης στους «πρεσβύτερους» που υπέγραψαν την επιστολή του περασμένου μήνα: «Πολέμησαν για να επιτρέψετε στη Γαλλία να γίνει αποτυχημένο κράτος;», διερωτώνται στη νέα επιστολή.

«Εάν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, ο στρατός θα διατηρήσει την τάξη στο δικό του έδαφος», αναφέρεται επίσης στο άρθρο. «Κανείς δεν θέλει να προκύψει μια τέτοια κατάσταση αλλά ναι, υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία και το γνωρίζετε πολύ καλά».

Στη νέα παρέμβαση, οι Γάλλοι στρατιώτες δεσμεύονται παράλληλα αυτοί να διαφυλάξουν την τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.

«Ενεργήστε κυρίες και κύριοι. Δεν πρόκειται, αυτήν την φορά, για κατά παραγγελία συναίσθημα, για κλισέ ή για επικοινωνιακή προβολή. Δεν πρόκειται για την παράταση της θητείας σας ή για την απόκτηση πόστων. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρεται στο κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, στους υπουργούς, στους βουλευτές και στα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στην πρώτη επιστολή της 27ης Απριλίου, οι υπογράφοντες υποστήριζαν ότι θα πρέπει να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη Γαλλία.

Πολιτική σύγκρουση Λεπέν – γαλλικής κυβέρνησης

Τότε, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε στο περιοδικό ότι ζητά από τους στρατιωτικούς που τάσσονται υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου να σταθούν στο πλευρό της, ότι προσυπογράφει την ανάλυσή τους κι ότι συμμερίζεται τη θλίψη τους».

Άμεση ήταν η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης. «Τα λόγια της Λεπέν αντανακλούν μια σοβαρή παρεξήγηση εκ μέρους της για τον ρόλο των στρατιωτικών θεσμών, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία», ανέφερε σε ανάρτησή της στα social media η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Η ίδια καταδίκασε την πρόταση των 20 στρατηγών και άλλων στρατιωτικών ενώ τόνισε ότι προβλέπονται ποινές για τους στρατιωτικούς που δρουν εκτός των καθηκόντων τους. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η υπουργός Παρλί ζήτησε ήδη την παραδειγματική τιμωρία όσων εν ενεργεία στρατιωτικών είχαν προσυπογράψει το κείμενο υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγει και πάλι η «Σκάλα του Μιλάνου» – Ήταν κλειστή υποχρεωτικά για 199 μέρες

Ρωσία: Ο γιατρός που είχε αναλάβει τον Ναβάλνι βρέθηκε ζωντανός – Αγνοείτο επί 3 ημέρες

Σε νέα μπλεξίματα ο Τζόνσον: Έρευνα για τις πολυτελείς διακοπές του στην Καραϊβική

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr