Στους 20 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Στους 20 έχουν φθάσει οι νεκροί στην Αυστραλία από τις πλημμύρες που πλήττουν πλέον για δεύτερη εβδομάδα τις ανατολικές ακτές.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των αρχών, εντοπίστηκαν τα πτώματα μιας γυναίκας κι ενός άνδρα στο Σίδνεϊ, όπου προβλέπονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες. Τα θύματα αναζητούνταν αφότου το αυτοκίνητό τους βρέθηκε άδειο, παρασυρμένο από τα νερά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περίπου 60.000 κάτοικοι της μεγαλύτερης αυστραλιανής πόλης κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από τα σπίτια τους σήμερα, καθώς προβλέπονται αστραπιαίες πλημμύρες σε αρκετά τμήματα του Σίδνεϊ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το Σίδνεϊ προκάλεσαν πλημμύρες που βύθισαν γέφυρες και σπίτια κάτω από τα νερά, καθώς και χειμάρρους που παρέσυραν αυτοκίνητα. Οροφή σούπερ μάρκετ κατέρρευσε.

Το φράγμα Μάνλι, βόρεια της πόλης, άρχισε να υπερχειλίζει σήμερα και 2.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή εκκένωσης. Στη συνοικία Τζόρτζις Χολ, κοντά σε ποταμό, αυτοκίνητα βυθίστηκαν ως τη μέση στα νερά και η αστυνομία έλαβε πολλές κλήσεις για βοήθεια από οδηγούς που παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας της απότομης ανόδου του επιπέδου του νερού. Στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, παρέσυραν αυτοκίνητα, ανάγκασαν εκατοντάδες κατοίκους να βρουν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους. 

Η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση τις επόμενες 48 ώρες, που αναγγέλλονται «δύσκολες». Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων εκδόθηκαν για το σύνολο των 2.000 χιλιομέτρων των ακτών της πολιτείας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP)

Πηγή άρθρου: www.902.gr