Στο ΟΗΕ θέλει να φέρει το Ισραήλ την επίθεση εναντίον τάνκερ στο Ομάν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, δήλωσε ότι η επίθεση στο ισραηλινών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο πρέπει να έχει «σκληρή απάντηση»

AP Photo/Virginia Mayo

Το Ισραήλ επιμένει να προσάπτει ευθύνες στην Τεχεράνη για τη φονική επίθεση σε τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων στη θάλασσα του Ομάν, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος, ένας Ρουμάνος και ένας Βρετανός. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, το Ισραήλ θα φέρει το θέμα στον ΟΗΕ και ζήτησε την κινητοποίηση των χωρών συμμάχων του.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο ισραηλινών συμφερόντων πετρελαιοφόρο αλλά η Dryad Global, εταιρεία που ειδικεύεται στη θαλάσσια ασφάλεια με έδρα το Λονδίνο, έκανε λόγο για νέα «αντίποινα στον σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων» εχθρών, αναφερόμενη στο Ιράν και το Ισραήλ.

Το Ισραήλ που κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση έχει τονίσει ότι απαιτείται «σκληρή απάντηση» και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε μέσω Twitter ότι έδωσε «οδηγίες στις πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και στον ΟΗΕ προκειμένου να εργαστούν με τους κυβερνητικούς συνομιλητές τους και τις αρμόδιες αντιπροσωπείες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε, επίσης, πως μίλησε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, υπογραμμίζοντας «την αναγκαιότητα μιας αυστηρής απάντησης στην επίθεση εναντίον του πλοίου, στην οποία σκοτώθηκε ένας Βρετανός πολίτης».

«Το Ιράν σπέρνει τη βία και την καταστροφή σε κάθε γωνιά της περιοχής», αναφέρει ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, στην οποία τονίζεται πως «το Ιράν δεν είναι μονάχα πρόβλημα του Ισραήλ, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η συμπεριφορά του θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στον κόσμο».

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, απαντώντας σε ένα σήμα κινδύνου, πήγαν να βοηθήσουν το πλήρωμα του τάνκερ που δέχθηκε την επίθεση και μπόρεσαν να δουν αποδείξεις για το συμβάν. Τα πρώτα στοιχεία «έδειξαν ξεκάθαρα» μια επίθεση τύπου drone, αναφέρουν.

Στο Ιράν, το αραβόφωνο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης επικαλέστηκε «ενημερωμένες πηγές στην περιοχή», που επιβεβαίωναν πως η επίθεση ήταν μια απάντηση σε μια «πρόσφατη ισραηλινή επίθεση» στη Συρία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr