Στο επίκεντρο η πορεία των διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 75 λεπτών, είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ο Γάλλος ομόλογός του, Εμ. Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Σολτς και Μακρόν κάλεσαν σε άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ωστόσο πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος, πριν την συνομιλία με τον Βλ. Πούτιν, είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ανακοινώθηκε ότι ο Βλ. Πούτιν ενημέρωσε λεπτομερώς τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, χωρίς ούτε και σε αυτήν την περίπτωση να ειπωθεί κάτι περισσότερο δημόσια.

«Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε λεπτομερειακά για μια σειρά διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αντιπροσώπων μέσω τηλεδιάσκεψης τις τελευταίες μέρες», αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση, ενώ προσθέτει ότι «από αυτή την άποψη, οι τρεις ηγέτες εξέτασαν ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τις συμφωνίες, οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία, για την εφαρμογή των γνωστών ρωσικών απαιτήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία απαιτεί τη συνταγματική κατοχύρωση καθεστώτος «ουδετερότητας» της Ουκρανίας, την αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για «πολυάριθμα στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τις δυνάμεις της Ουκρανίας», αναφέροντας «εξωδικαστικές εκτελέσεις διαφωνούντων, ομηρίες, χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες, ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές – έξω από νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.ο.κ.».

Επιπλέον επανέλαβε την καταγγελία ότι «εθνικιστικά τάγματα διακόπτουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που επιχειρούν να φύγουν».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλ. Πούτιν ζήτησε από τους Μακρόν και Σολτς να ασκήσουν την επιρροή του στις αρχές του Κιέβου «ώστε να σταματήσουν τέτοιες εγκληματικές πράξεις».

Οπως ανακοινώθηκε επίσης, από τους τρεις ηγέτες συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές για θέματα που σχετίζονται με την Ουκρανία.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS)

Πηγή άρθρου: www.902.gr