Στις φλόγες το Κοινοβούλιο του Κιργιστάν – Υπό κατάληψη το υπ. Εσωτερικών

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Κιργιστάν ισχυρίζεται, ότι κατέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν μέσα στη νύχτα. Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ακόμη και το κτήριο του Κοινοβουλίου τυλίχθηκε στις φλόγες και παραδόθηκε σε βανδαλισμούς. Ένας θάνατος διαδηλωτή έχει επιβεβαιωθεί, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 600.

Για «προσπάθεια κάποιων πολιτικών δυνάμεων να καταλάβουν παράνομα την εξουσία» μίλησε ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ, καλώντας τους αντιπάλους του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και δηλώνοντας ότι διατίθεται να ακυρώσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, καθώς καταγγέλλονται παρατυπίες και εξαγορά ψήφων , ενώ και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα.

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός του Κιργιστάν, πρώην ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας Κουρσάν Ασάνοφ ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η αστυνομία επενέβη αργά χθες, όμως οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην κεντρική πλατεία του Μπισκέκ λίγες ώρες αργότερα και εισέβαλαν στην έδρα του προέδρου και του κοινοβουλίου, κτήριο που είναι γνωστό ως Λευκός Οίκος.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της Κρατικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και απελευθέρωσαν τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος καταδικάστηκε φέτος σε πολυετή κάθειρξη για διαφθορά αφού ήρθε σε αντιπαράθεση με τον διάδοχό του, Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει σε πολλές επαρχίες, ενώ στη νότια πόλη Ος πραγματοποιείται διαδήλωση υπέρ του προέδρου, στη διάρκεια της οποίας ο αδελφός του έκανε έκκληση για ενότητα και τάξη.

Το Κιργιστάν, χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ασία, έχει μακρά ιστορία πολιτικών αναταραχών. Τα τελευταία 15 χρόνια δύο πρόεδροι ανατράπηκαν από λαϊκές εξεγέρσεις και ένας τρίτος φυλακίστηκε από τον διάδοχό του, τον σημερινό πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή άρθρου: www.ert.gr