Στις φλόγες το κοινοβούλιο – Ένας νεκρός από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας – Newsbeast

Χάος επικρατεί εδώ και κάποιες ώρες στο Κιργιστάν. Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ακόμη και το κτήριο του Κοινοβουλίου τυλίχθηκε στις φλόγες και παραδόθηκε σε βανδαλισμούς. Ένας θάνατος διαδηλωτή έχει επιβεβαιωθεί, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 600.

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός του Κιργιστάν και πρώην ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας Κουρσάν Ασάνοφ ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου, κάτι που σημαίνει ότι ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ ενδέχεται να χάνει τον έλεγχο της χώρας.

Η αστυνομία έχει λάβει εντολές να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και να αποτρέψει ταραχές και λεηλασίες στη διάρκεια των διαδηλώσεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κασκάρ Τζουνουσαλίεφ δεν πήγε στο υπουργείο σήμερα.

Από την πλευρά του ο Ζεενμπέκοφ, όπως ανακοίνωσε η προεδρία, διαβεβαίωσε σήμερα ότι «ελέγχει την κατάσταση και εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους».

Το Κιργιστάν συγκλονίζεται από χθες, Δευτέρα, από διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.

Σήμερα διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ομάδες της αντιπολίτευσης διόρισαν δικό τους μεταβατικό επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας και διοικητή του Μπισκέκ.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ κάλεσε σήμερα τους αντιπάλους του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και δήλωσε ότι ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να μην κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων. Παράλληλα επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να ακυρώσει τα αποτελέσματα των αμφισβητούμενων βουλευτικών εκλογών.

Σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του ο Κιργίζιος πρόεδρος χαρακτήρισε τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν την έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας ως προσπάθεια κάποιων πολιτικών δυνάμεων να καταλάβουν παράνομα την εξουσία.

Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ξέσπασαν αφού τα δύο βασικά κόμματα του Κιργιστάν, ένα από τα οποία πρόσκειται στον Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν στις εκλογές της Κυριακής, με ποσοστό περίπου 24% το καθένα, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα. Όμως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.Πηγή άρθρου: www.newsbeast.gr