Στις φλόγες σπίτια και μεγάλες εκτάσεις δάσους από τις φονικές πυρκαγιές στην Τουρκία

Οργή κι απόγνωση στην Τουρκία μπροστά στην εξάπλωση των πυρκαγιών που μαίνονται στα νότια της χώρας εδώ και πέντε ημέρες και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους, έχουν κάψει σπίτια και μεγάλη εκτάσεις δάσους, όπως επίσης έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις πληγείσες περιοχές.

Συνολικά 500 άνθρωποι χρειάστηκαν να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά, 10 τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο εκ των οποίων τουλάχιστον ένα με εγκαύματα.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, δήλωσε πως 107 από τις 112 δασικές πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, όμως στην Αττάλεια και τη Μούγλα οι φωτιές συνεχίζονται, ενώ νέο μέτωπο ξέσπασε χθες στο δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο της Αλικαρνασσού, όπου μία συνοικία εκκενώθηκε.

Κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν με βάρκες

Ευρύτερα ξένοι τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία και τα σπίτια τους σε διάφορες περιοχές. Μην μπορώντας να φύγουν οδικώς, 540 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με βάρκες, σύμφωνα με μέσα της γείτονος. Στην Αττάλεια, οργανώθηκαν, επίσης, επιχειρήσεις εκκένωσης, σύμφωνα με το NTV, το οποίο μετέδωσε πλάνα με μαύρο καπνό να σκεπάζει σπίτια.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αφότου ο υδράργυρος ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, με 49,1 βαθμούς κελσίου στις 20 Ιουλίου το Τζίζρε. Αύριο, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στην Αττάλεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες πυρκαγιές εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με σχεδόν 950.000 στρέμματα γης να έχουν μετατραπεί σε στάχτη έως σήμερα το 2021, έναντι ενός μέσου όρου 135.160 αυτήν την περίοδο του χρόνου μεταξύ 2008-2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με 133 πυρκαγιές το 2021 έως σήμερα, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 43 το διάστημα μεταξύ 2008-2020.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr