Σταθερός στο 7,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, στο 9,1% η Ελλάδα

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ ήταν 7,4% τον Απρίλιο του 2022, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η αρχική μέτρηση του πληθωρισμού για τον Απρίλιο ήταν στο 7,5%, με τον δείκτη πάντως να παραμένει σε ιστορικό υψηλό και μετά την καθοδική αναθεώρηση από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν στο 1,6%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 8,1% τον Απρίλιο του 2022, από 7,8% τον Μάρτιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,0%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία, τη Μάλτα (5,4%) και τη Φινλανδία (5,8%), ενώ τα υψηλότερα στην Εσθονία (19,1%), στη Λιθουανία (16,6%) και στην Τσεχία (13,2%).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 9,1% τον Απρίλιο από 8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. 

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε τρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε είκοσι δύο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. 

Τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+3,70 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολούθησαν υπηρεσίες (+1,38), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+1,35) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,02).

Ο δομικός δείκτης, χωρίς την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, αυξήθηκε 3,5% τον Απρίλιο μετά την άνοδο του Μαρτίου κατά 3%.

Πηγή άρθρου: www.capital.gr