Σουηδία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός που ήθελε να απελευθερώσει τα ενοίκια

Tην παραίτησή του υπέβαλε σήμερα Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να καλείται τώρα να βρει νέα κυβέρνηση ζητώντας από τους αρχηγούς των κομμάτων να εξετάσουν εάν είναι σε θέση να τη σχηματίσουν.

Ο Λεβέν έχασε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο Κοινοβούλιο στις ην περασμένη εβδομάδα, αφού το Αριστερό Κόμμα απέσυρε τη στήριξή του, προκαλώντας φρενήρεις διαβουλεύσεις καθώς η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν στήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αιτία της απρόσμενης πτώσης ήταν η αυτοκαταστροφική επιμονή του να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» των ενοικίων στις νεόδμητες κατοικίες, που προβλέπει τον περιορισμό των κρατικών «πλαφόν» και ελέγχων στα ενοίκια.

Ο τέως πλέον πρωθυπουργός ήταν επικεφαλής μιας εύθραυστης συμμαχίας μειοψηφίας με τους Πράσινους από το 2018 και βασιζόταν στη στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων και του Αριστερού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Λεβέν χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές του 2018 στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr