Σφοδρές μάχες για τρίτη συνεχή μέρα στο Αφγανιστάν

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Μαίνονται οι συγκρούσεις στρατιωτών με Ταλιμπάν, στα νότια και νοτιοανατολικά προάστια της πόλης Χεράτ. Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι, αναζητώντας καταφύγιο.

Μια ημέρα μετά την επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών δυνάμεων ξανάρχισαν γύρω από τη Χεράτ, τη μεγάλη πόλη στα δυτικά της χώρας. Αφγανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν επίσης στη ζώνη του Παστούν Πουλ, κοντά στα γραφεία της Αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama) που δέχτηκαν επίθεση την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, τον Αμπντούλ Σαμπούρ Κάνι, «αυτή τη στιγμή γίνονται μάχες στα νότια και νοτιοανατολικά προάστια της πόλης Χεράτ», κυρίως στις ζώνες Παστούν Πουλ και Πουλ Μαλάν. «Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι δυνάμεις της αντίστασης (πολιτοφύλακες που μάχονται τους Ταλιμπάν) αγωνίζονται να απωθήσουν και να καταστρέψουν τους Ταλιμπάν. Προσπαθήσαμε στο μέγιστο βαθμό να γλιτώσουμε τον άμαχο πληθυσμό αλλά ο εχθρός έλαβε θέση σε ιδιωτικές κατοικίες. Προχωράμε με μεγάλη προσοχή για να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Μάχες είναι επίσης σε εξέλιξη κοντά στο αεροδρόμιο, είπε ο Κάνι, ο οποίος εμφανίστηκε στην αφγανική τηλεόραση στο πλευρό του Ισμαήλ Χαν, ενός πανίσχυρου ντόπιου πολέμαρχου που μάχεται τους Ταλιμπάν. Οι άνδρες του Ισμαήλ Χαν πολεμούν στο πλευρό του αφγανικού στρατού στη Χεράτ.

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι

Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατευθύνθηκαν στη Χεράτ αναζητώντας καταφύγιο. «Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουλ Αχμάντ, ο οποίος ζει στην περιφέρεια Ιντζίλ.

Οι Ταλιμπάν κατάφεραν πρόσφατα να καταλάβουν πολλές περιφέρειες της επαρχίας Χεράτ, καθώς και δύο συνοριακά φυλάκια, αυτό του Ισλάμ Κάλα (η μεθοριακή διάβαση με το Ιράν) και εκείνο του Τοργούντι, στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν. Την Πέμπτη και την Παρασκευή πλησίασαν στα όρια της πόλης, γύρω από την οποία είχαν αναπτυχθεί στρατιώτες και μέλη της παραστρατιωτικής δύναμης του Ισμαήλ Χαν.

Οι Ταλιμπάν εντείνουν εξάλλου την πίεση σε δύο άλλες επαρχιακές πρωτεύουσες στο νότιο Αφγανιστάν: την Κανταχάρ (η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά την Καμπούλ) που υπήρξε το λίκνο τους και τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ.

Από τις αρχές Μαΐου οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις, κυρίως αγροτικές, στο Αφγανιστάν, εξαπολύοντας επιθέσεις παράλληλα με την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων από τη χώρα. Ο στρατός μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προβάλει σθεναρή αντίσταση και ελέγχει πλέον μόνο τις μεγάλες πρωτεύουσες των επαρχιών και τους περισσότερους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr