Σφαγή κατοίκων χωριού στην Μπουρκίνα Φάσο

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Μία από τις πιο φονικές επιθέσεις των τελευταίων ετών έλαβε χώρα σε ένα χωριό στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, ένοπλοι σκότωσαν περίπου 100 κατοίκους του χωριού Σολχάν, ενώ πυρπόλησαν σπίτια και την αγορά του χωριού.

Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ousseni Tamboura, κατηγόρησε τους τζιχαντιστές. Επίσης, ο πρόεδρος της χώρας, Roch Marc Christian Kabore, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «βάρβαρη», ενώ σε επίσημη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση χαρακτήρισε τους δράστες ως τρομοκράτες.

Οι επιθέσεις τζιχαντιστών, που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής έχουν αυξηθεί ραγδαία από την αρχή του χρόνου και ειδικά στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τον Νίγηρα και το τίμημα πληρώνουν άμαχοι.

Η κυβέρνηση κήρυξε περίοδο 72 ωρών εθνικού πένθους.

Η βία στην Μπουρκίνα Φάσο έχει εκτοπίσει πάνω από 1,14 εκατομμύριο ανθρώπους σε μόλις δύο χρόνια, ενώ η φτωχή αυτή χώρα φιλοξενεί και περί τους 20.000 πρόσφυγες από το γειτονικό Μαλί, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Τον Μάρτιο ένοπλοι σκότωσαν 137 ανθρώπους σε συντονισμένες επιθέσεις σε χωριά του νοτιοδυτικού Νίγηρα.

 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr