Σε κλίμακα τριών επιπέδων κινδύνου COVID-19 η Βρετανία

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων τη νέα κλίμακα κινδύνου για την πανδημία του νέου κορονοϊού προκειμένου να ανακόψει την καλπάζουσα αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων στη χώρα.

Η κλίμακα τριών επιπέδων θα ισχύει μόνο για τοπικά “κλειδώματα” (lockdown) καθώς μία καθολική καραντίνα θα έθετε σε κίνδυνο την παιδεία, την οικονομία και επακολούθως την ίδια την ιατρική περίθαλψη λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης της, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τα τρία επίπεδα χωρίζονται σε “μεσαίου”, “υψηλού” και “πολύ υψηλού» κινδύνου.

Στο πρώτο επίπεδο “μεσαίου κινδύνου” ισχύει ο κανόνας απαγόρευσης συγχρωτισμού περισσότερων των έξι ατόμων ενώ τα καταστήματα εστίασης, μπαρ και παμπ θα κλείνουν στις 10 μ.μ. Σημειώνεται ότι αυτό ο κανόνας ήδη ισχύει για όλη τη χώρα.

Στο δεύτερο επίπεδο “υψηλού κινδύνου” απαγορεύεται ο συγχρωτισμός κατοίκων διαφορετικών σπιτιών αλλά επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους & ιδιωτικούς κήπους. Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν πολλές περιοχές της Αγγλίας όπως φαίνεται στη λίστα που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Στο τρίτο επίπεδο “πολύ υψηλού κινδύνου” ισχύει καθολική απαγόρευση στον συγχρωτισμό ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, ενώ παμπ και μπαρ κλείνουνε εντελώς εκτός και εάν αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως εστιατόρια. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα γυμναστήρια, τα καζίνο κλπ. Σε αυτό το ανώτατο επίπεδο περιορισμών μπαίνει το Λίβερπουλ.

“Δεν είναι αυτό ο τρόπος που θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, αλλά αυτό είναι το στενό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε μεταξύ του κοινωνικού και οικονομικού τραύματος ενός πλήρους κλειδώματος και το τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας” τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον σε μία έκκληση προς την τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστεί μαζί του.

Εκτόξευση εισαγωγών στην εντατική

Τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα στη χώρα καθώς οι ασθενείς με Covid 19 στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι από εκείνους της 23ης Μαρτίου όταν δηλαδή η χώρα μπήκε σε γενικό αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό.

Εάν οι μολύνσεις και οι νοσοκομειακές εισαγωγές ασθενών με τον ιό συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τότε σε 4 εβδομάδες η κατάσταση θα εξομοιωθεί με εκείνη όταν η χώρα βρισκόταν στην έξαρση της πανδημίας οπότε και με αναπόφευκτη αύξηση των θυμάτων, είπε ο καθηγητής Στίβεν Πάουϊς. Το νοσοκομείο του Λίβερπουλ έχει αυτή τη στιγμή 250 ασθενείς με το νέο κορονοϊό ενώ τα νοσοκομεία στη Βορειοδυτική και Βορειανατολική Αγγλία σημείωσαν επταπλάσια αύξηση εισαγωγών στην εντατική μονάδα θεραπείας.
Γι’ αυτό και τίθενται άμεσα σε ετοιμότητα τα έκτακτα αυτοσχέδια νοσοκομεία Νάιτινγκεϊλ για τον COVID-19 στο Μάντσεστερ, το Σάντερλαντ και το Χάρογκειτ.

Η ψηφοφορία για τα νέα μέτρα θα γίνει στη Βουλή την Τρίτη 13 Οκτωβρίου ενώ η εφαρμογή τους θα αρχίσει την επόμενη μέρα και τουλάχιστον για ένα μήνα. Κατόπιν θα γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων και εάν χρειάζεται η αναθεώρηση τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον κ. Τζόνσον για αποτυχία της μεθόδου αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς “ήταν πριν από τρεις μόλις εβδομάδες που είπε τότε ότι τα μέτρα που εισήγαγε θα ‘περιορίσουν τον αριθμό των καθημερινών λοιμώξεων’ και ότι επιλέχθηκαν προσεκτικά για να πετύχουν τη μέγιστη μείωση του αριθμού R», ενώ συνέβη το αντίθετο είπε ο Κιρ Στάρμερ.

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά περιστατικά του COVID-19 είναι 13.972 τη Δευτέρα σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 12.872 κρούσματα που ανακοινώθηκαν μια μέρα νωρίτερα. Ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώνεται σε 617.688.

Πενήντα επιπλέον άτομα έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα και εντός 28 ημερών από την διάγνωση τους με Covid-19, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων από την πανδημία στο Ηνωμένο Βασιλείο σε 42.875.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή άρθρου: www.ert.gr