Σασόλι – Η απέλαση δέκα Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί πλέον η Ευρώπη για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις τακτικές του. Αν και η σκληρότητα αυτή προς το παρόν περιορίζεται μόνο στη ρητορική και δεν συνοδεύεται από πράξεις τουλάχιστον είναι αισθητή.

Η τελευταία αφορμή για ύπαρξη έντονης αντίδρασης από την πλευρά της Ευρώπης ήταν η απόφαση του Τούρκου προέδρου να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Απολυταρχική διολίσθηση

Για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι κρίνοντας τις αποφάσεις της Άγκυρας για τους δέκα πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλαν.

Ειδικότερα, ο κ. Σασόλι με ανάρτησή του στο τουίτερ ανέφερε ότι: «η απέλαση δέκα Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβάλα».

Στενεύει ο κλοιός για την Άγκυρα – Ο Μπορέλ ετοιμάζει μέτρα

Επί τάπητος τέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, αφού ζητήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, να ετοιμάσει προτεινόμενα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπό το φως της απαράδεκτης συμπεριφοράς από την Τουρκία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στην Κύπρο, ζητήθηκε, δίχως να υπάρξουν αντιρρήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, από τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν να καταρτίσουν κατάλογο με προτεινόμενα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Ο ίδιος, εξάλλου, ήταν σαφής ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανατροπή των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί ένταση στην Κύπρο και υπονομεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την αλληλεγγύη του, τόσο προς την Κύπρο, όσο και προς την Ελλάδα.

Και δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί εντολή στην ΕΥΕΔ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσουν επιλογές με προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αφού υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τραβηχτεί μια κόκκινη γραμμή όσον αφορά τις παράνομες και απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες, τόνισε πως, όπως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δείχνουν αλληλεγγύη έναντι των ενεργειών της Λευκορωσίας, πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και προς την Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία – Στη γκρίζα λίστα για τις πρακτικές ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Αμερικανοί νομοθέτες σε Μπλίνκεν: Όχι F-16 στην Τουρκία

Εκστρατεία απέναντι στις προσπάθειας της Τουρκίας να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει ακόμα 80 που έχει ήδη αγοράσει, ξεκίνησαν Αμερικανοί νομοθέτες.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Κρις Πάππας, Κάρολιν Μαλόνι και Γκας Μπιλιράκης, με επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζητούν να μπει «φρένο» στην αγορά των F-16 από την Άγκυρα, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος «CAATSA» για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χαίρει της στήριξης του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), καθώς και αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «νωρίτερα αυτό τον μήνα, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει ’40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει σχεδόν 80 από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της’. Στις 17 Οκτωβρίου, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ‘πρότειναν την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16’, αλλά η φερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.«

»Έχουμε σημειώσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή ενδιαφέροντος, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει επιστολές ενδιαφέροντος πριν από την ενημέρωση του Κογκρέσου. Πιστεύουμε ότι οι ευρείες αναφορές στον Τύπο για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση».



Πηγή άρθρου: www.in.gr