Σαουδική Αραβία: Μήνυση στον πρίγκιπα Σαλμάν έκανε η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι -Τον κατηγορούν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου | ΚΟΣΜΟΣ

Η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι, η Χατιτζέ Τσενγκίζ, και μια οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε ιδρύσει ο ίδιος, κατέθεσαν μήνυση σε αμερικανικό δικαστήριο σε βάρος του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Η σύντροφος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου επιμένει πως ο Σαλμάν ήταν αυτός που διέταξε τη δολοφονία μέσα στην πρεσβεία της χώρας. Η μήνυση, που επιδιώκει αδιευκρίνιστου ύψους αποζημιώσεις από τον Μπιν Σαλμάν, ονοματίζει επίσης περισσότερους από 20 άλλους Σαουδάραβες υπηκόους ως κατηγορούμενους. Ο πρίγκιπας διάδοχος έχει αρνηθεί ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπόθεση Κασόγκι: Νέες κατηγορίες εναντίον έξι Σαουδαράβων για τον φόνο του δημοσιογράφου

Ο Κασόγκι, αρθρογράφος της «Washington Post», επικριτικός των πολιτικών του Σαλμάν, δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018. Είχε πάει εκεί για να παραλάβει έγγραφα απαραίτητα για να παντρευτεί τη Χατιτζέ Τσενγκίζ, Τουρκάλα υπήκοο.

Αγωγή σε
δικαστήριο της Βιρτζίνια

Η Τσενγκίζ και η Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο Τώρα (DAWN), μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ και ιδρύθηκε από τον Κασόγκι, τότε μόνιμο κάτοικο της Βιρτζίνια, υπέβαλαν την αγωγή στο περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια των ΗΠΑ. Στην αγωγή κατονομάζονται πολλοί από τους βοηθούς και αξιωματούχους του πρίγκιπα διαδόχου που καταδικάστηκαν στη Σαουδική Αραβία για τον φόνο. Η υπόθεση για τη σαουδαραβική εισαγγελία έχει κλείσει.

Η μήνυση αναφέρει ότι ο πρίγκιπας, οι συγκατηγορούμενοί του και άλλοι συνωμότησαν για «να φιμώσουν μόνιμα τον κ. Κασόγκι» το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2018, αφού ανακάλυψαν τα «σχέδιά του να χρησιμοποιήσει την DAWN ως πλατφόρμα για την υποστήριξη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μια αγωγή υποβλήθηκε τον Αύγουστο σε δικαστήριο των ΗΠΑ από έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρίγκιπα διάδοχο ότι έστειλε ομάδα εκτελεστών για να τον δολοφονήσουν στον Καναδά, όπου ζει εξόριστος. Και οι δύο αγωγές υποβλήθηκαν με βάση νομοθεσία που επιτρέπει αμερικανικές δικαστικές ενέργειες εναντίον ξένων αξιωματούχων για κατηγορίες που αφορούν συμμετοχή σε βασανιστήρια ή εξωδικαστικές εκτελέσεις.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr