Σάλος στην Ιταλία μετά τα βίντεο όπου σωφρονιστικοί ξυλοκοπούσαν κρατούμενους

Η Ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπια

Alessandro di Meo/Pool via AP

Έρευνα για τις συνθήκες που επικρατούν στις ιταλικές φυλακές διέταξε η Ιταλίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπια, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στα οποία σωφρονιστικοί υπάλληλοι καταγράφονται να ξυλοκοπούν άγρια κρατουμένους, οι οποίοι ζητούσαν μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού.

Τα βίντεο προέρχονται από κάμερες ασφαλείας της φυλακής Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε, κοντά στη Νάπολη, και έχουν ημερομηνία 6 Απριλίου 2020, δηλαδή στην πρώτη φάση της πανδημίας, και μία μέρα μετά την κινητοποίηση των κρατουμένων που ζητούσαν να τους χορηγηθούν μάσκες και άλλα μέσα προστασίας. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι χτυπούν τους κρατουμένους με κλομπ, κλοτσιές και χαστούκια.

«Οι εικόνες μου προκάλεσαν κόμπο στον λαιμό» είπε η Καρτάμπια, η οποία μίλησε για «καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων».

Η υπόθεση δεν είναι νέα, αλλά πρώτη φορά μέσω της εφημερίδας Domani δόθηκαν στη δημοσιότητα τα βίντεο από τα περιστατικά αυτά, για τα οποία φυλακίστηκε -πλέον αποφυλακίστηκε- ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ ακόμη 52 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, για την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Ο δικαστής που επιβλέπει την προανάκριση για την υπόθεση περιέγραψε τη βία ως «φρικτή σφαγή», σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που φορούσαν κράνη για να μη φαίνονται τα πρόσωπά τους, υποχρέωσαν του κρατούμενους να γδυθούν εντελώς, να γονατίσουν και στη συνέχεια τους χτύπησαν ανηλεώς, στην κοιλιακή χώρα και σε άλλα σημεία του σώματος. Επίσης, εμφανίζονται κρατούμενοι που κατεβαίνουν μια σκάλα να δέχονται χτυπήματα ενώ κινούνται. Σε μία περίπτωση ένας αλλοδαπός κρατούμενος, που ξυλοκοπήθηκε άγρια, πέθανε ύστερα από 28 ημέρες.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, να δηλώνει ότι οι εικόνες αυτές είναι «απαράδεκτες. Και είναι πολύ σοβαρές γιατί σε αυτά τα περιστατικά εμπλέκονται αυτοί που θα έπρεπε να υπηρετούν το κράτος με πίστη και τιμή».

Ωστόσο, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, επισκέφθηκε τη φυλακή έξω από τη Νάπολη, για να «δείξει την αλληλεγγύη του σε όλους τους αστυνομικούς».

Οι σκηνές που ήρθαν στο φως, θύμισαν την υπόθεση του Στέφανο Κούτσι, που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση σε φυλακή της Ρώμης το 2009. Για τον θάνατό του καταδικάστηκαν δύο αστυνομικοί το 2019. Ο Κούτσι είχε συλληφθεί για κατοχή χασίς και κοκαΐνης σε πάρκο της Ρώμης. Την ημέρα του θανάτου του ζύγιζε 37 κιλά, ενώ σε φωτογραφίες είναι εμφανείς οι μώλωπες από την κακοποίηση που υπέστη.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr