Ρωσία: Απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών με φόντο τις διαδηλώσεις για Ναβάλνι


Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΡΑ

Την απέλαση διπλωματών από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία ανακοίνωσε η Ρωσία, κατηγορώντας τους ότι συμμετείχαν σε παράνομες -κατά τη Μόσχα- διαδηλώσεις εναντίον της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί απαράδεκτες τις ενέργειες των διπλωματών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας. «Αρνούμαστε την κατηγορία της Ρωσίας ότι ο διπλωμάτης μας συμμετείχε σε διαδήλωση» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναγκασθεί να λάβει αντίστοιχα μέτρα σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη.

• Άρθρο Ζοζέπ Μπορέλ στην «Κ»: Αντί να μιλάμε για τη Ρωσία, ας μιλήσουμε μαζί της

Στις αρχές της εβδομάδας, δικαστήριο έκρινε ότι ο 44χρονος ακτιβιστής και σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί σε προγενέστερη δίκη, τους μήνες που νοσηλευόταν στη Γερμανία ύστερα από την πολύκροτη υπόθεση δηλητηριασμού, η οποία λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3,5 χρόνων με αναστολή το 2014, σε μια υπόθεση ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, την οποία ο ίδιος και οι οπαδοί του χαρακτήρισαν χαλκευμένη από το Κρεμλίνο. Η δικαστής αφαίρεσε τους 11 μήνες που είχε ήδη εκτίσει ο Ναβάλνι, τελώντας σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οπως διευκρίνισε, ο καταδικασθείς θα εκτίσει την ποινή του σε «σωφρονιστική αποικία», δηλαδή σε καθεστώς εσωτερικής εξορίας. 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr