Πυρηνικά Ιράν: Συμφωνία της ΙΑΕΑ με την Τεχεράνη περί επιτήρησης

Ο γενικός γραμματέας της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι απευθύνεται σε δημοσιογράφους (φωτ.: Reuters/Leonhard Foeger).

Σε συμφωνία με το Ιράν κατέληξε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) όσον αφορά την επιτήρηση του πυρηνικού προγράμματός του, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής από τη Βιέννη ο γενικός γραμματέας της, Ραφαέλ Γκρόσι.

Κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Τεχεράνη, κατά την οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία αυτή, ο κ. Γκρόσι είπε στους δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Βιέννης, ότι η συμφωνία «δίνει χρόνο στη διπλωματία (…) ούτως ώστε να βρεθούν ευρύτερες λύσεις», αναφερόμενος στις συνομιλίες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

«Σε μερικές ημέρες, πολύ σύντομα» οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό παρακολούθησης των διαφόρων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί σωστά, πρόσθεσε.

Ο κ. Γκρόσι είπε επίσης ότι έλαβε μια «εγκάρδια πρόσκληση» να επιστρέψει σύντομα στο Ιράν για να συζητήσει τα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα, δηλαδή τα σωματίδια ουρανίου που εντοπίστηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες. Πρόσθεσε όμως ότι «ίσως να χρειαστεί χρόνος» για τις συνομιλίες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr