Πύρινα μέτωπα στο Σεν Τροπέ της Γαλλίας και στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας

Φωτογραφία Αρχείου, Πορτογαλία

Την προληπτική απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών από την ενδοχώρα του Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή έχει προκαλέσει η μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στην περιφέρεια του Βαρ.

«Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά, αλλά δεν υπάρχει κανένα θύμα. Περί τους 750 πυροσβέστες αγωνίζονται κατά της πυρκαγιάς που παραμένει σφοδρή», δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιφέρειας του Βαρ, μίας από τις τουριστικότερες περιοχές της Γαλλίας τον Αύγουστο. 

Οι περιφερειακές αρχές επιβεβαίωσαν την εκκένωση πολλών κοινοτήτων στην ενδοχώρα του Σεν Τροπέ και πολλών κάμπινγκ και ζήτησαν περιορισμό της κυκλοφορίας γύρω από τον κόλπο του Σεν Τροπέ για να μην παρεμποδίζεται το έργο των πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά είναι μία από τις σοβαρότερες του φετινού καλοκαιριού στην περιοχή της Μεσογείου, όπου δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, την Αλγερία και το Μαρόκο.

«Οι συνθήκες είναι δυσμενείς με ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. Η πυρκαγιά έχει τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώνεται με ταχύτητα τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα», διευκρίνισε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο βορειοδυτικός άνεμος (Μιστράλ) που πνέει στην Προβηγκία συνέβαλε στην εξάπλωση και άλλων πυρκαγιών στην νότια Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, στις παρυφές του εθνικού πάρκου των Καλάνκ κοντά στην Μασσαλία ή και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας του Βαρ, αλλά έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Προληπτικά, έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στο σύνολο των δασικών εκτάσεων του Μπους-ντυ-Ρον, καθώς και στα δάση της περιοχής της Τουλόν, από όπου και ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά του Βαρ.

Το πύρινο μέτωπο στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας

Περίπου 600 Πορτογάλοι πυροσβέστες προσπαθούν σήμερα το πρωί να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, Δευτέρα, στην τουριστική περιοχή της Αλγκάρβε, στη νότια Πορτογαλία, λόγω της οποίας απομακρύνθηκαν από την περιοχή περίπου 60 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ένας πυροσβέστης εισήχθη στο νοσοκομείο με εγκαύματα και άλλοι δύο δέχθηκαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες επειδή εισέπνευσαν καπνό, διευκρίνισε εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στην κοινότητα Κάστρο Μάριμ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, και περιορίστηκε προσωρινά προτού αναζωπυρωθεί το απόγευμα και το βράδυ εξαπλωθεί σε περίμετρο περίπου τριάντα χιλιομέτρων και επιφάνεια που υπολογιζόταν εκείνη την ώρα σε περίπου 30.000 στρέμματα, όπως μετέδωσε το Euronews.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε ένα αγροτικό κτίριο που βρίσκεται σε λόφους καλυμμένους με οπωρώνες και θάμνους.

Οι φλόγες προχώρησαν στη συνέχεια προς νότο, προς την κατεύθυνση της ακτής, ωθώντας τις αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει την Αλγκάρβε από ανατολή σε δύση.

Η κυκλοφορία στον οδικό αυτόν άξονα δεν είχε αποκατασταθεί σήμερα το πρωί καθώς η πυρκαγιά εξαπλωνόταν “με ένταση” σε ζώνη πευκοδάσους προς την κατεύθυνση της πόλης Ταβίρα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Πορτογαλία και τη γειτονική Ισπανία, όπως και σε άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε χθες, Δευτέρα, να παρατείνει κατά 48 ώρες τον συναγερμό για πυρκαγιά που έχει τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή στο μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της χώρας.

Οι πυρκαγιές, που πολλαπλασιάζονται στον πλανήτη, συνδέονται με διάφορα φαινόμενα που αναμένουν οι επιστήμονες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Πορτογαλία, η οποία επλήγη το 2017 από τις πιο φονικές πυρκαγιές στην ιστορία της, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, είχε ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι μέχρι στιγμής όσον αφορά το μέτωπο των πυρκαγιών.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr