Πυκνώνουν τα σύννεφα στο Καλίνινγκραντ, στη σκιά του ουκρανικού

Πυκνώνουν τα σύννεφα στο Καλίνινγκραντ, στη σκιά του ουκρανικού

Η κεντρική πλατεία της πόλης του Καλίνινγκραντ. Η ομώνυμη περιοχή, στην οποία κατοικούν κατά πλειοψηφία ρωσόφωνοι, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, καθώς αυξάνεται η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Λιθουανία και Ρωσία. 

(AP Photo/Gary Peach)

Η Λιθουανία επιβάλλει και οδικούς περιορισμούς, μετά τους σιδηροδρομικούς, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για εχθρική πράξη και να προειδοποιεί με αντίποινα.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Μόσχας-Βίλνιους μετά την απόφαση της Λιθουανίας να επιβάλει και οδικούς περιορισμούς στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η σύγκρουση τω δύο κρατών έρχεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να καλύψει τις αποφάσεις του Βίλνιους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Μετά το κλείσιμο σιδηροδρομικού διαδρόμου για ορισμένα αγαθά, ανάμεσά τους οικοδομικά υλικά, μέταλλα και άνθρακας, η Λιθουανία προχώρησε και στο μπλοκάρισμα οδικών διαδρόμων κλιμακώνοντας στην κατάστασης.

Αντιδρώντας η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι κινήσεις αυτές είναι επιθετικές και εχθρικές και προανήγγειλε απάντηση από τη Μόσχα. Η Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι «το Βίλνιους θα πρέπει να καταλάβει ότι ο χαρακτηρισμός των πράξεων αυτών ως εχθρικές σημαίνει ότι τώρα δεν υπάρχει χώρος για συζητήσεις» προσθέτοντας ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα εάν δεν αποσυρθούν οι περιορισμοί.

Οι τοπικές αρχές στον ρωσικό θύλακα επισημαίνουν ότι πλέον η μεταφορά αγαθών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω θαλάσσης. 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Ε.Ε. στη Μόσχα ζητώντας εξηγήσεις για τους «αντιρωσικούς περιορισμούς» που επέβαλε η Λιθουανία σε προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στο Καλίνινγκραντ και την υπόλοιπη Ρωσία. Ζήτησε να αποκατασταθεί «αμέσως» η διαμετακόμιση προϊόντων στην περιοχή και δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Πέτερ Στάνο δήλωσε πως ο πρεσβευτής της Ένωσης στη Μόσχα κάλεσε τη Ρωσία να απόσχει από «βήματα και ρητορική κλιμάκωσης» και πως μετέφερε τη θέση της Ε.Ε. «για την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και εξήγησε πως η Λιθουανία εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ και δεν υπάρχει αποκλεισμός και κάλεσε τους Ρώσους να αποφύγουν βήματα και ρητορική κλιμάκωσης».

 

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr