Προβληματίζει την Αθήνα η διακύμανση της ρητορικής Ερντογάν

Νέες επιθέσεις σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ από την τουρκική ηγεσία ● Μήνυμα Μπλίνκεν στη Λευκωσία για τις τουρκικές προκλήσεις σε ΑΟΖ και Βαρώσια.

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο συνεχίζει να χτυπάει ο Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ όπου θα κριθεί πώς θα εξελιχθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Με συνέντευξη στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε τους ήπιους τόνους και επανήλθε στην επιθετική ρητορική, για την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία έναντι των Κούρδων, τις επικρίσεις για το Κράτος Δικαίου και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τ. Ερντογάν στην τηλεοπτική συνέντευξη παραδέχθηκε ότι οι πιέσεις από την Ουάσινγκτον είναι μεγάλες, παίζοντας το χαρτί της περαιτέρω επιδείνωσης: «Αυτοί που σπρώχνουν την Τουρκία στον τοίχο κινδυνεύουν να χάσουν έναν φίλο», είπε για τις ΗΠΑ, ενώ από την άλλη επιχείρησε ανοίγματα προς Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, μολονότι και στις δύο χώρες οι διπλωματικές ενέργειες της Τουρκίας συναντούν ισχυρές επιφυλάξεις.

Ως προς το Κυπριακό επανέλαβε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ δύο κρατών και ότι θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Τ. Ερντογάν, ενώ ως προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καλείται η Ελλάδα να απόσχει από μονομερείς ενέργειες. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου εξαπέλυσε χθες νέα φραστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατή μια καλή διμερής σχέση εάν το Ισραήλ δεν αλλάξει πολιτική έναντι των Παλαιστινίων».

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στα θέματα που άπτονται των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη την Τρίτη (λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ) και σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση, «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευση για εμβάθυνση της ισχυρής διμερούς σχέσης και συμφώνησαν για τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών (με τη συνεργασία 3+1 Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ)».

Για το Κυπριακό, αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διαβεβαίωσε ότι «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές μονομερείς ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου και τα Βαρώσια, θέση που γνωστοποιήθηκε αρμοδίως στην Τουρκία». Τις επόμενες ημέρες συμφωνήθηκε να επισκεφθεί τη Λευκωσία η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Β. Νούλαντ.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας εν όψει της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν, καθώς την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και ακολουθεί η σύνοδος της Ε.Ε. Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, στις 14 Ιουνίου στο ΝΑΤΟ θα συμφωνηθεί πλαίσιο εξομάλυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, με ανάλογο αντίκτυπο στην Ε.Ε. Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν ακόμη και όλα τα αρνητικά σενάρια λόγω και της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, με το σκάνδαλο Πεκέρ να εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό θέμα και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν να καταγγέλλουν ότι πίσω από τον καταζητούμενο κακοποιό είναι οι ΗΠΑ.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr