Πρωθυπουργός… ολίγων ωρών η Άντερσον στη Σουηδία

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία, έγινε σήμερα η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο στη χώρα, ωστόσο δεν… πρόλαβε να το χαρεί και πολύ. 

Συγκεκριμένα, η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Σουηδίας παραιτήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τον διορισμό της, όταν το κόμμα των Πρασίνων (ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό) αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους η Άντερσον ανέφερε πως είναι έτοιμη να προσπαθήσει ξανά για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, ως αρχηγός μιας μόνο κομματικής κυβέρνησης αυτή τη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν πολλές ημέρες αβέβαιων διαπραγματεύσεων, συνηθισμένες για τη σουηδική πολιτική, πριν τα κόμματα του συνασπισμού συμφωνήσουν στο να αναλάβει η Άντερσον την εξουσία. 

Η 54χρονη πρώην υπουργός Οικονομικών διαδέχθηκε τον Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία και καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του 2022 που προμηνύονται δύσκολες για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr