Προσγειωθείτε: Ο Πομπέο ήρθε για Ρωσία-Κίνα, όχι για την Τουρκία. Και το είπε! – Γνώμες

Ας το πούμε ευθύς εξαρχής: καλές είναι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα, πόσο μάλλον του υπουργού Εξωτερικών. Αλλωστε, η εποχή του «go home» αποτελεί παρελθόν. Επίσης, καλές είναι και οι εικόνες φιλοξενίας με τον προσκεκλημένο στο σπίτι του πρωθυπουργού μας, το ίδιο και η επίσκεψη των δυο κυριών σε κρητικό μοναστήρι, μια που η κυρία Πομπέο είναι ορθόδοξη. Αν έλειπαν και ορισμένα γλειψιματικά κείμενα για την κομψότητα της κυρίας Μητσοτάκη, μάλλον θα ήταν καλύτερα (για το επίπεδο των ελληνικών ΜΜΕ).

Τα καλά τελειώνουν εδώ. Όσοι μπουν στον κόπο να διαβάσουν προσεκτικά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (εδώ το επίσημο κείμενο) δεν θα ενθουσιαστούν ιδιαιτέρως. Και, πάντως, θα καταλάβουν ότι οι Αμερικανοί ούτε την Τουρκία είναι διατεθειμένοι να μαλώσουν ούτε, πολύ περισσότερο, να της επιβάλλουν να μην παριστάνει τον δερβέναγα στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, από όσα είπε ο Μάικ Πομπέο βγαίνει καθαρά το συμπέρασμα ότι, εκτός από τις μπίζνες, ήρθε στην Ελλάδα (όχι για την Τουρκία, όπως αφελώς αφήνουν να εννοηθεί ορισμένα φιλοκυβερνητικά μίντια, αλλά) για την Ρωσία και την Κίνα. Ιδού:

Ο μόνιμος ελλιμενισμός του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα γίνεται επειδή -όπως επί λέξει είπε- «η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη». Η Ρωσία αποτελεί στόχο των Αμερικανών και στα ενεργειακά, αφού ο Πομπέο είπε καθαρά ότι η ρωσική GAZPROM δεν πρέπει να συνεχίσει να έχει το μονοπώλιο του φυσικού αερίου στην περιοχή.

Βασική επιδίωξη των Αμερικανών είναι να αποκλειστεί η Κίνα από τη ανάπτυξη των δικτύων 5G, κάτι που φαίνεται να πετυχαίνουν.

Και η Τουρκία, για την οποία εμείς καιγόμαστε; Ο Πομπέο δεν είπε ούτε μια λέξη για την συμπεριφορά της στη ανατολική Μεσόγειο. Η λέξη «προκλήσεις» (τηςΤουρκίας) δεν βγήκε από το στόμα του, μολονότι άκουσε από τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για «ακραία ρητορική» και για «προκλητικές ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου”.

Αναφέρθηκε «στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ», για την οποία, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πει κάτι. Και απομένει να δούμε πώς οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πώς τον εννοούν, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν ανακύψει στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιμύθιον: δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η όποια ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι θετική εξέλιξη. Αρκεί αυτή να μην πολύ ετεροβαρής, αφού οι Αμερικανοί είναι αυτοί που ζητούν και παίρνουν περισσότερα (στη Σούδα, στα εξοπλιστικά κ.α). Η Ελλάδα κάπως πρέπει να εξαργυρώσει τις πρόσθετες διευκολύνσεις που θα παράσχει. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι οι Αμερικανοί θα «τιμωρήσουν» την Τουρκία του Ερντογάν για χάρη της Ελλάδας. Ο Πομπέο είπε γιατί ήρθε. Και δεν ήρθε γι’ αυτό που κάποιοι εδώ-αφελώς ή σκοπίμως- καλλιεργούν.Πηγή άρθρου: www.news247.gr