Πώς έστησαν τη συνέντευξη που παγίδευσε τη βασιλική οικογένεια

Δύο μέρες μετά τη συνέντευξη της Μέγκαν και του Χάρι στην Όπρα και ακόμα η βρετανική κοινωνία είναι σε κατάσταση σοκ. Ίσως και η προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, που χρειάστηκε δύο ημέρες για να γράψει δέκα αράδες μπορεί να χαρακτηριστεί αμήχανη.

Στην παρούσα φάση, μόνον τα βρετανικά ταμπλόιντ δείχνουν να ξέρουν να κάνουν: υπερασπίζονται τυφλά την μοναρχία και να συνεχίζουν τον πόλεμο κατά τον Σάσεξ μέχρις εσχάτων. Έχουν ρίξει στην μάχη όλα τα γνωστά τρικ τους: Ανώνυμες καταγγελίες κατά της Μέγκαν, την πικρόχολη αδερφή της, τον μεθύστακα πατέρα της και επιλεγμένα στοιχεία από δημοσκοπήσεις-εξπρές. Παλιά κόλπα, που, όμως, δεν πουλάνε πια

Παρόλα αυτά και πέρα από την εικόνα των λαϊκών δεξιών και φιλοβασιλικών ταμπλόιντ, η πραγματικότητα είναι πως η συντηρητική Βρετανία ξύπνησε αυτήν την εβδομάδα διχασμένη. Μπορεί να ταμπλόιντ να στάζουν δηλητήριο καθημερινά για τους Σάσεξ, στον ηλεκτρονικό όμως Τύπο, τηλεόραση και ραδιόφωνο, έχουν πυκνώσει οι φωνές συμπάθειας και στήριξης στο ζευγάρι.

Δημοσκόπηση Daily Mail

Ακόμα και στη δημοσκόπηση που βλέπει σήμερα το φως στη Daily Mail, παρά την προσπάθεια της εφημερίδας στους τίτλους να μανιπουλάρει το αποτέλεσμα, οι αριθμοί -αν διαβαστούν προσεκτικά- δείχνουν πως οι Βρετανοί είναι διχασμένοι. Για παράδειγμα στην ερώτηση: Γιατί Χάρι και Μέγκαν εγκατέλειψαν τη χώρα; 27% πιστεύει ότι ήθελαν τους τίτλους και όχι τις ευθύνες, 20% γιατί δεν τους στήριξε το Παλάτι, 17% γιατί τους έδιωξαν τα μίντια. Στην πραγματικότητα όμως απάντηση 2 και 3 ανήκουν στο ίδιο επιχείρημα…

Είναι σαφές πως όσο περνούν οι μέρες, το θέμα στη Βρετανία, ξεφεύγει πια από το στενό πλαίσιο του κουτσομπολιού και της ίντριγκας μέσα στη Βασιλική Οικογένεια και αποκτά ευρύτερες πολιτικές ακόμα και διεθνείς διαστάσεις. Κάθε μέρα πληθαίνουν οι φωνές πετυχημένων μαύρων Βρετανών πολιτών που διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες και πώς οι ίδιοι βιώνουν τον ρατσισμό στην καθημερινότητά τους στη Βρετανία, ταυτίζοντας τις φωνές τους με αυτήν της Μέγκαν.

Τηλεόραση και ραδιόφωνο έχουν ασφυκτικά γεμίσει με καλεσμένους που έχουν όλοι να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην εικόνα της βαθιά συντηρητικής και ρατσιστικής Βρετανίας. Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τις πολιτικές ανακοινώσεις Εργατικών πολιτικών, της Χίλαρι Κλίντον, του Λευκού Οίκου. Και όλο και περισσότεροι αρθρογράφοι, παρουσιαστές, σελέμπριτις στη Βρετανία παίρνουν αποστάσεις από τα χολερικά ταμπλόιντ και ένα «τους αδικήσαμε» αιωρείται στον αέρα.

40222164-9344121-The_Queen_Prince_Charles_and_Prince_William_were_all_locked_in_c-a-21_1615325589444_2

Ποιος εξαφάνισε τον Πιρς Μόργκαν

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και την «εξαφάνιση» του Πιρς Μόργκαν από το προσκήνιο. Είναι φανερό πως ακραίες φωνές μόνο κακό μπορούν να κάνουν αυτήν την στιγμή. Ο Μόργκαν, πριν ακόμα προβληθεί η συνέντευξη, σε καθημερινή βάση διαπληκτιζόταν με κάθε καλεσμένο που εκδήλωνε συμπάθεια στους Σάσεξ. Η στάση του απέναντι στη Μέγκαν είχε καταντήσει εμμονική.

Στην Φλιτ Στριτ, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα γραφεία του βρετανικού τύπου, αλλά και στο Μπάκιγχαμ βλέπουν και ξαναβλέπουν τη συνέντευξη των Σάσεξ. Προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν πού χάθηκε το παιχνίδι. Έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, πως τίποτα δεν ειπώθηκε στη συνέντευξη τυχαία ή χωρίς σκοπό.

Κατ΄αρχάς, πιστεύουν ότι παρόλες τις συγκρίσεις με την Νταϊάνα, δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις δύο συνεντεύξεις, παρά μόνο στο θυμικό. Η Νταϊάνα είχε βγει στον αέρα φοβισμένη, με τα μάτια στο πάτωμα για δηλώσει το δράμα της μιλώντας σχεδόν ψιθυριστά, ενώ η Μέγκαν ήταν φανερό ότι παρόλη την θλίψη που της χάριζαν τα smokey eyes, ήξερε πολύ καλά γιατί μιλούσε και είχε ατζέντα θεμάτων που έριξε ένα ένα στην κουβέντα.

«Ξαναδιαβάζουν» το σημείο των απαντήσεων για τον ρατσισμό και πώς συνδυάστηκαν δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους ερωτήσεις: Η ερώτηση για τον πριγκιπικό τίτλο που δεν έχει ο Αρτσι και η επόμενη που αφορούσε ένα μέλος που άφησε υπονοούμενα για το χρώμα του δέρματος του Άρτσι. Και πώς τελικά συνδυάστηκαν για να αφήσουν υπαινιγμούς για ρατσισμό!

Στη Φλιτ Στριτ πιστεύουν πως η Μέγκαν έδωσε την συνέντευξη με το αμερικανικό κοινό στο μυαλό της, το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει πως το βρετανικό πρωτόκολλο είναι πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό με την απονομή βασιλικών τίτλων. Τα παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρίγκιπες γιατί δεν είναι στην ευθεία γραμμή διαδοχής όπως του Γουίλιαμ. Τελεία. Δεν υπάρχουν ναι μεν, αλλά.

Η Μέγκαν με την βοήθεια της Όπρα το συνδύασε με την επόμενη ερώτηση που δεν ήταν ερώτηση ακριβώς, αλλά κατέληξε στην εξομολόγηση πως υπήρχαν μέλη της βασιλικής οικογένειας που φοβόντουσαν για το χρώμα του Αρτσι και για αυτό δεν του αποδόθηκε ο τίτλος του πρίγκιπα.

Στην συγκεκριμένη ερώτηση ο Χάρι, που γνωρίζει καλά το πρωτόκολλο, ήταν εκτός συζήτησης και όταν μπήκε στην κουβέντα αργότερα μίλησε για ένα μέλος της οικογένειας που το είπε και μάλιστα στην αρχή της σχέσης τους και όχι στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο που είπε η Μέγκαν για να το δέσει με τον χαμένο πριγκιπικό τίτλο και να θέσει έτσι ζήτημα ρατσισμού. Εδώ και δύο μέρες η Daily Mail επισημαίνει συνεχώς το θέμα του τίτλου και του πρωτοκόλλου αλλά ποιος την ακούει; Οταν έχει φωνάξει «λύκος, λύκος» τόσες φορές…

40266354-9344121-image-a-23_1615325884930_3

Το δόλωμα του ρατσισμού

Φλιτ Στριτ και Παλάτι πιστεύουν πως η συνέντευξη ήταν στημένη για να κερδίσει τις εντυπώσεις στο αμερικανικό κοινό που δεν καταλαβαίνει τα περί πρωτοκόλλου και «τσίμπησε» στο δόλωμα του ρατσισμού. Άλλωστε στην επικοινωνία δεν έχει σημασία τόσο η πραγματικότητα αλλά το αφήγημα. Και η Μέγκαν μαζί με την Όπρα σέρβιραν στο αμερικανικό κοινό ένα πιστευτό αφήγημα ρατσισμού. Το οποίο σήμερα συνδυάζεται με το «Βlack life matters» και παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ακόμα και η ατάκα της Μέγκαν που ακολούθησε ότι «είναι πολύ κρίμα αυτό που γίνεται καθώς το 60% με 70% των ανθρώπων της Κοινοπολιτείας είναι μιγάδες ή μαύροι σαν εμένα» ήταν πανέξυπνα στημένη. Στη Φλιτ Στρίτ και στο Παλάτι θεωρούν ότι η Μέγκαν τους είπε μέσα στα μούτρα τους ότι «προσέξτε, τώρα δεν έχετε πια να κάνετε μόνον μαζί μου αλλά με όλους τους έγχρωμους του Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας». Και πραγματικά οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι το πέτυχε.

Στο Παλάτι πιστεύουν πως Μέγκαν και Χάρι δήλωσαν τι ακριβώς θέλουν, για να ρίξουν τους τόνους. Η Μέγκαν επί της ουσίας, ζήτησε από την Βασίλισσα να παρακάμψει το πρωτόκολλο και να χρίσει τα παιδιά της, τον Άρτσι πρίγκιπα και και το κορίτσι που θα γεννηθεί το καλοκαίρι πριγκίπισα. Ο Χάρι τους ζήτησε οικονομική κατοχύρωση. Το είπε ανοικτά στην Όπρα. «Δυσκολευτήκαμε όταν η οικογενειά μου μας έκοψε τη χρηματοδότηση. Αν δεν είχα οικονομικά προβλήματα, δεν θα υπέγραφα συμβόλαια με Netflix και Spotify». Έχουν στο χέρι τους έναν άσο: Το όνομα του μέλους που έκανε σχόλια για το χρώμα του Άρτσι .


40211824-9341773-Duchess_of_Cambridge_Kate_Middleton_bore_a_grim_expression_as_sh-a-93_1615295645799_2
40256080-9344121-Prince_William_looked_stoney_faced_as_he_drove_through_London_on-a-46_1615328523160_2

Ο τριπλός κίνδυνος

Για το παλάτι αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί: Το Παλάτι που θέλει να απέχει από πολιτικά ζητήματα αναγκάζεται να βρεθεί στο επίκεντρο τους και να πάρει θέση. Αυτή την στιγμή Χάρι και Μέγκαν αναγκάζουν το Μπάκιγχαμ να πάρει θέση στα τρία καυτά πολιτικά θέματα που έχουν ανοίξει διεθνώς στην δεκαετία που διανύουμε: «Black life matters», «MeToo» και δεξιός λαϊκισμός.

Το Παλάτι είχε κάνει την ευχάριστη έκπληξη πριν από τρία χρόνια καλωσορίζοντας μια μαύρη κοπέλα στην βασιλική οικογένεια και μάλιστα ο πρίγκιπας Κάρολος την είχε συνοδέψει στον γάμο της με τον Χάρι. Ήταν οι καλές μέρες που το Μπάκιγχαμ είχε κερδίσει απίστευτους πόντους στο θέμα «Black life matters» πριν ακόμα υπάρξει ως θέμα. Η αδιαφορία όμως που όπως φαίνεται έδειξε από εκεί πέρα στην ενσωμάτωση της Μέγκαν οδήγησε στο σημερινό βατερλό: Παρόλο που η αμερικανική αστυνομία σκοτώνει χωρίς δεύτερη σκέψη, καθημερινά, τους μαύρους αμερικανούς πολίτες, η Βασιλική Οικογένεια καλείται να δώσει απαντήσεις για ρατσισμό, επειδή ένα μέλος της -χωρίς να γνωρίζουμε το γενικότερο κόνσεπτ της συζήτησης – είχε ανησυχίες για το χρώμα του δέρματος του Άρτσι.

Στο θέμα του «MeToo» το Παλάτι εδώ και δύο χρόνια, κάνοντας όλες τις λάθος κινήσεις, έχει βρεθεί στο επίκεντρο με το σκάνδαλο του πρίγκιπα Άντριου. Το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να ανοίξει το θέμα, δεν επέτρεψε στο FBI να τον ανακρίνει και του έδωσε καταφύγιο στο Παλάτι. Και μπορεί μεν να τον εξαφάνισε από το προσκήνιο, μια χάρα όμως ζει στο παλάτι Royal Lodge Windsor, ασφαλής και χρηματοδοτούμενος από την Βασιλική Οικογένεια ενώ την ίδια στιγμή πέταξαν εκτός Μέγκαν και Χάρι και τους έκοψαν και την χρηματοδότηση, όπως φροντίζουν να υπενθυμίζουν φίλοι των Σάσεξ από την αρχή της εβδομάδας σε όλα τα κανάλια που έχουν πρόσβαση. Μπορεί το Παλάτι να μπήκε μόνο του στον δαίδαλο του «MeToo», οι φίλοι των Σάσεξ, όμως φροντίζουν να ξύνουν συνεχώς την πληγή.

Τέλος στο θέμα του «δεξιού λαϊκισμού» είναι γνωστό ότι τα βρετανικά ταμπλόιντ που «πουλάνε δράκους» στις πρώτες σελίδες τους και αμφιλεγόμενοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί, όπως ο Πιρς Μόργκαν και ο Φάρατζ, με άλλα λόγια το «βρετανικό Qanon» είναι η αιχμή του δόρατος των υποστηρικτών του Παλατιού. Και το θέμα το έθεσαν με δύο τρόπους Μέγκαν και Χάρι στη συνέντευξή τους: Τόνισαν και το γεγονός ότι δεν τους στήριξαν απέναντι στους λαϊκιστές -παρόλες τις σχέσεις των παλατιανών με τα ταμπλόιντ- αλλά και τον φόβο με τον οποίο ζει η βασιλική οικογένεια απέναντι στα «νύχια» των ταμπλόιντ. Το πρόβλημα είναι ότι -με ανοικτό το ζήτημα του Άντριου- το Παλάτι δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε πόλεμο με τα ταμπλόιντ και τους λαϊκιστές. Αφήστε το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο αυτού του χώρου είναι από τους πιο ένθερμου Royalists.

Βέβαια το παλάτι μπορεί να πιάστηκε στον ύπνο, από την Μέγκαν και τον Χάρι, αλλά δεν έχει τυχαία επιβιώσει τόσους αιώνες. Η διπλωματία της πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας γνωρίζει πολύ καλά πως να μετατρέπει τους χθεσινούς εχθρούς σε συμμάχους και να αδειάζει τους φίλους όταν δεν τους έχει πια ανάγκη. Η Μέγκαν μπορεί να κέρδισε τον πρώτο γύρο, αλλά η γηραιά κυρία ακόμα δεν έχει μιλήσει

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Το Αρκάνσας επιβάλλει σχεδόν απόλυτη απαγόρευση της άμβλωσης

Survivor: Οι τέσσερις υποψήφιοι προς αποχώρηση

Νικαράγουα: Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις στο ηφαίστειο Σαν Κριστόμπαλ-Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr