Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο στο Κονγκό ανήμερα τα Χριστούγεννα

Οχήματα της αστυνομίας, Κονγκό – φωτ. αρχείου

AP Photo/Justin Kabumba

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε μπαρ-εστιατόριο στην πόλη Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η βόμβα εξερράγη μέσα στο μπαρ-εστιατόριο «In Box», στο κέντρο της πόλης, όπου περίπου τριάντα άνθρωποι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την ενέργεια στην τζιχαντιστική οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF), η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη στη ΛΔ Κονγκό, ενώ κατηγορείται από τις αρχές στην Ουγκάντα για πρόσφατες επιθέσεις στην επικράτειά της, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η ADF παρουσιάζεται ως αντιπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους στην «επαρχία» του «χαλιφάτου» στην περιοχή και το ΙΚ την αποκαλεί Ισλαμικό Κράτος στην Κεντρική Αφρική (ΙΚΚΑ).

Ο εκπρόσωπος τη στρατιωτικής κυβέρνηση στο Βόρειο Κίβου, όπου βρίσκεται η πόλη Μπένι, δήλωσε ότι ο καμικάζι, «που εμποδίστηκε από φύλακες να μπει στο γεμάτο πελάτες μπαρ, πυροδότησε τη βόμβα στην είσοδο. Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων είναι έξι νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του καμικάζι, και 13 τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία».

Μετά την έκρηξη, η δημαρχία στην Μπένι κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, εξαιτίας του φόβου πως θα διαπράττονταν κι άλλες επιθέσεις, ενώ σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αρχές, μεταξύ των νεκρών είναι και δύο παιδιά. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο αντιδήμαρχοι κοινοτήτων. 

«Οι τρομοκράτες της ADF» έχουν πλέον «ενεργοποιήσει πυρήνες τους εν υπνώσει στην πόλη Μπένι» για να διαπράττουν επιθέσεις «εναντίον ειρηνικών πολιτών», ανέφεραν οι δημοτικές αρχές.

Οι επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι έχουν κηρυχθεί από τον Μάιο σε κατάσταση πολιορκίας, εξαιρετικό μέτρο που δίνει υπερεξουσίες στον στρατό αλλά δεν έχει επιτρέψει, μέχρι στιγμής, να μπει τέλος στη δράση των ένοπλων οργανώσεων εκεί. Από τις 30 Νοεμβρίου δειξάγονται στις δύο επαρχίες κοινές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας από τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό και της Ουγκάντας εναντίον θέσεων των ADF.

Αρχικά, η οργάνωση αποτελούσε συμμαχία ανταρτών από την Ουγκάντα, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνων, που εναντιώνονταν στον πρόεδρο Γιοουέρι Μουσέβενι. Εγκαταστάθηκε στη ΛΔ Κονγκό το 1995 και πλέον έχει μετατραπεί στη φονικότερη από τις αρκετές ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, καθώς της προσάπτεται η ευθύνη για πάνω από χίλιους θανάτους την τελευταία δεκαετία, καθώς και για βομβιστικές ενέργειες στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας.

Οι ΗΠΑ την έχουν εντάξει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων», καθώς συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr